De belangrijkste stoffen die de gezondheid bedreigen zijn momenteel de uitlaatgassen van het verkeer. Met name voor stikstofdioxide en fijn stof worden op veel plaatsen de grenswaarden overschreden, met name langs snelwegen en in de grote steden. Veel gemeenten hebben in het kader van het Besluit Luchtkwaliteit over de lokale luchtkwaliteit moeten rapporteren en moeten als gevolg van overschrijdingen nu plannen van aanpak maken. Hoewel veel gemeenten beweren dat ze niets kunnen doen zijn er toch maatregelen te bedenken om de kwaliteit te verbeteren. Een steun in de rug is nu de wet, die de overheden dwingt om de normen serieus te nemen.
De ZHM heeft zich al een aantal jaren ervoor ingezet om aandacht te vragen voor gezonde lucht. In het Rapport “Stof tot nadenken” is de problematiek van fijn stof, met name ook in de Rijnmond, de gezondheidseffecten en de maatregelen in kaart gebracht.
In een folder Dordt krijgt lucht zijn nog eens de maatregelen die een gemeente kan nemen samengevat.
Deze folder is voor het eerst gebruikt bij het stadsgesprek in Dordrecht met bewoners en bestuurders over de luchtkwaliteit.
Later zijn deze discussiebijeenkomst voortgezet in Rotterdam Ieders Lucht ,
in de Leidse regio (zie
Factsheet Luchtkwaliteit in de Leidse regio en Verslag discussiebijeenkomst ) en in Delft
(zie handout Gezonde lucht: meer dan een norm ).
Voor bewoners is ook een Handreiking Gezonde Lucht
opgesteld en voor bestuurders een brochure Raad voor gezonde lucht .
Verdere lectuur:
De effecten van verkeersuitstoot en -geluid op de Volksgezondheid; een beknopt overzicht en opties voor beleid (CE-rapport)