Anderling, professor Minerva (Minerva McGonagall), *4-10-~1925? (bron datum: www.jkrowling.co.uk)
Lerares Transfiguratie, hoofd van Griffoendor en plaatsvervangend schoolhoofd sinds 1956. Ze is streng, maar rechtvaardig.

Minerva: Minerva is de Romeinse godin van de wijsheid. Ze wordt waarschijnlijk zo genoemd omdat ze lesgeeft in een heel moeilijk vak (Transfiguratie) en heel veel weet.

Anderling: anderling is geen bestaand Nederlands woord. Je zou kunnen zeggen dat het iemand is die anders is/kan worden. Ze is faunaat en kan zich veranderen in een kat, ofwel iemand anders. Ze geeft les in Transfiguratie, het vak waarbij je dingen in iets anders verandert.

McGonagall: hierin zitten de woorden 'gone' en 'all', wat samen iets betekent als 'alles is verdwenen'. Als je aan transfiguratie doet, verdwijnt iets helemaal zodat er iets anders voor in de plaats komt.

Banning, Professor Filius (Professor Flitwick), * 17-10-1904 (bron datum: www.jkrowling.co.uk)

Leraar Spreuken en Bezweringen op Zweinstein en hoofd van Ravenklauw. Klein mannetje dat altijd op een stapel boeken staat.

Banning: deze naam komt van het woord bannen, dat betekent 'verdrijven door een bezwering'. De naam verwijst naar het vak dat hij geeft, Spreuken en Bezweringen. In het Nederlands kennen we de uitdrukking 'in de ban doen'.

Flitwick: letterlijk uit het Engels fladderende (to flit) kaarsenpit (wick)

Dolleman, Professor Alastor Dwaaloog (Alastor Mad-eye Moody))

Leraar Verweer tegen Zwarte Kunsten in het vierde jaar. Blijkt later maar weinig les te hebben gegeven, omdat Bartho Krenck met hulp van een Wisseldrank de rol van Dolleman overnam. Dolleman heeft een klein donker oog en een groot licht oog dat alle kanten oprolt. Kan zelfs de binnenkant van zijn eigen schedel zien.

Alastor: in de Griekse mythologie is dat een zich wrekende god of geest die onverzoenlijk is. Zo is Dolleman als schouwer ook.

Dolleman: een wildeman, iemand die in het wilde weg handelt.

Dwaaloog: slaag op het magische ook van Dolleman, dat alle kanten op draait en verdwaald lijkt.

Mad-eye: letterlijk uit het Engels vertaald betekent dit 'gek oog'.

Moody: Engels voor humeurig.

Hagrid, Rubeus (Rubeus Hagrid), * 1928

Hagrid is terreinknecht en sleutelbewaarder op Zweinstein. Vanaf het derde jaar is hij leraar in Verzorging van Fabeldieren.

Hagrid: het Engels woord hagridden betekent 'gekweld door nachtmerries'. Als je Hagrid als twee losse woorden leest, staat er hag (Engels voor heks) en rid (verlost van een heks). Beide zijn van toepassing op Hagrids karakter en afkomst. Hagrid was in de Griekse mythologie een god die uit Olympus moest verdwijen, maar door Zeus toen werd aangesteld als dierenbewaker.

Rubeus is Latijn en staat voor afkomstig van de rubus, een bramenstruik. Symbolisch past een bramenstruik goed bij Hagrid: ruw ťn stekelig aan de buitenkant, en de zoete vruchten symboliseren het zachte innerlijk van Hagrid.

Hooch, Madame (voornaam Rolanda volgens TCG game), (Madame Hooch)
Lerares vliegen en Zwerkbal.

Voor deze naam kunnen wij geen andere verklaring vinden dan dat het duidt op hoog vliegen. De Engelse naam is ook Hooch, als je dat uitspreekt hoor je 'joetsj'. Misschien bedoelde Rowling hier het zoevende geluid van een hard vliegende bezem mee?

Kist, Professor (Professor Bins)

Leraar Geschiedenis van de Toverkunst. Kist is ooit bij de haard gevallen en liet zijn lichaam achter toen hij opstond. Sindsdien is hij geest. Zijn lessen zijn dodelijk saai.

Kist: Deze naam duidt op het feit dat professor Kist dood is en nu als geest les geeft.

Binns: Uit het Engels, bin betekent 'kist'.

Krinkel, Professor (voornaam Quirinus volgens TCG game), (Professor Quirrell)

Leraar Verweer tegen Zwarte Kunsten in schooljaar ťťn. Hij ziet er armoedig uit, stottert en lijkt onzeker. Draagt een tulband op zijn hoofd, die hij ooit van een Afrikaanse prins heeft gekregen nadat hij die van een zombie had verlost.

Krinkel: Van het Nederlands krinkelen, dat krullen betekent. Duidt op de tulband.

Quirrell: Zogenaamd zo schuw als een eekhoorn (Engels squirrel) maar in wezen een agressieve boosaardige tovenaar (Engels squarrel).

Lupos, professor Remus John (tweede naam John uit chat met Rowling, 4-3-2004),  (Remus Lupin) * 1960
Leraar Verweer tegen Zwarte Kunsten in het derde jaar. Vroeger was Lupos bevriend met James Potter, Sirius Zwarts en Peter Pippeling. Hij is een weerwolf en kon niet aan werk komen, totdat professor Perkamentus hem aanstelde als leraar VTZK.

Remus: Volgens een Romeinse mythe stichtte Remus samen met zijn broer Romulus de stad Rome. Toen ze nog baby's waren, werden ze gevoed door een wolvin, en Remus Lupos is een weerwolf. Uiteindelijk werd Remus vermoord door zijn broer Romulus.

Lupos: Lupos is afgeleid van het Latijnse woord lupus, dat wolf betekent. Ook dit verwijst naar het feit dat Lupos weerwolf is.

Lupin: Ook Lupin komt van het woord lupus (zie boven). In NormandiŽ wordt een weerwolf een lupin/lubin genoemd.

Omber, Dorothea Johanna (Dolores Umbridge)

Lerares Verweer tegen Zwarte Kunsten in deel 5, tevens Hoog-Inquisiteur en stafmedewerker van minister Droebel. Gedrongen vrouw met kwabbig gezicht, en met barbaarse les- en strafmethoden.

Omber: kaartspel en ook een bruine kleurstof

Ik wil namen zien die beginnen met

A - O     P - Z

Encyclopedie

der Potterologie

Harry Potter beginpagina