Op deze site vindt u genealogische informatie over de familie Vlaskamp. Of misschien moet ik zeggen: een familie Vlaskamp. Want bij mijn onderzoek is gebleken dat er meerdere families zijn met dezelfde achternaam. Mijn plan is om deze site aan te vullen met informatie over alle families die de naam 'Vlaskamp' dragen.

Voorlopig is alleen de geschiedenis van de familie Vlaskamp die in 1811 ontstond in Wierum (bij Dokkum) hier te vinden. Omdat Napoleon dat verplicht had gesteld, gaf Johannes Berends een familienaam op. Hij koos voor 'Vlaskamp'. De acte en enige overdenkingen over het ontstaan van de naam staan onder de knop 'Over de naam'.

Het is duidelijk dat de naam iets met het plantje Linum Usitatissimum, oftewel vlas, te maken heeft. Hoe deze plant eruit ziet en wat het belang ervan was is te vinden onder 'Over vlas'. Kamp was vroeger een woord dat ongeveer hetzelfde betekende als akker. Een vlaskamp moet er zo uitgezien hebben als op het plaatje links boven.

De stamreeks op deze site is die van ondergetekende. Onder 'kwartierstaat' is de stamboom van Johannes Berends Vlaskamp te vinden. Voor aanvullingen houd ik me uiteraard aanbevolen. Voor andere reacties ook!

Johan Vlaskamp