<

Ontwerpen lanceerplatform waterraket


Opvouwbaar lanceerplatform

Dit is een eenvoudige tekening van een opvouwbaar planceerplatform.

Het opvouwbare lanceerplatform bestaat uit een uitklapbaar onderstel met 3 poten. Het kan in delen uiteen genomen worden om daarmee eenvoudig vervoerd te worden.

In uitgevouwen toestand is de breedte van de installatie ongeveer 70 cm.

in opgevouwen toestand is de afmeting 35 cm hoog en ca. 10 cm diameter.

   
 1. Lanceerbuis
  De lanceerbuis bestaat uit een in elkaar gelijmde binnen en buitenbuis. De binnenbuis is gemaakt van PVC-buis van 33cm lang met een buitendiameter van 5/8". Deze buis is aan de onderzijde vastgelijmd aan het PVC-koppelstukje behorende bij het koperen koppelstuk (E).
  Over deze PVC-buis is een PVC-buis gelijmd met een buitendiameter van 19mm en een binnen diameter iets ruimer dan 5/8". Deze buis bestaat uit 2 delen over de buis van 5/8" diameter geschoven worden en vastgelijmd (weinig lijm gebruiken, anders krijg je ze er niet meer overheen geschiven) met een kleine tussenruimte van 3mm voor de O-ring (B). Het bovenste deel is 299mm lang en het onderste is 17mm lang. (zie foto)

  Over deze constructie kan de raket geschoven worden die niet verder op de buis geschoven kan worden dan het PVC koppelstukje.
 2. O-ring
  De O-ring is een standaard Gardena ring, 12,5 13 mm binnen en 17mm buiten diameter
 3. Tie-ribs

 4. Nylon Tie-ribs van 5mm breed bij 1 mm dik. Deze tie-ribs houden de hals van de fles vast tot de lancering, bijeen gehouden door de PVC-ring (H). De Tie-ribs zijn bevestigd op een element(F). De tie-ribs steken ca. 8 cm boven het bevestigingselement uit. Juiste lengte moet d.m.v. experimenteren worden verkregen.
 5. koperen-buis 12 mm

 6. Stukje koperen waterleidingbuis van 25 cm lang. Aan de bovenzijde via een verloopstukje naar 15mm bevestigd op het koppelstuk van koper naar PVC (E).
 7. Koppelstuk koper/PVC
  Dit koppelstuk is en standaard in een speciaal zaak voor loodgieters en installatiematerialen te verkrijgen koppelstuk om een verbinding te maken tussen koper (15mm) naar PVC 5/8". Het bestaat uit een koperen deel met moer, een rubber ring en een koppelstukje voor de verbinding met PVC. (zie foto hierboven bij A)
 8. Bevestigings elementen tie-ribs
  Opgebouwd uit (van binnen naar buiten) PVC 5/8", PVC 19 mm onderling verlijmd. De tie-ribs zelf worden met kleinere tie-ribs (om en om) vastgezet op deze stukjes PVC. 2 PVC ringen verlijmd met de tie-ribs en de pvc buisjes zorgen voor een voldoende stevige verbinding om de druk van de waterraket voor de lancering te kunnen tegenhouden. Zie de foto
 9. gewapend slang
  10 x 16 mm om tie-rib constructie om hoog te houden (zie foto hierboven)
 10. PVC-ring
  die om de hals van de fles en tie-ribs heen sluit (startmechanisme) de juiste diameter is anhankelijk van de breedte van de ring om de hals van de PET-fles. Het is handig om enkele verschillende diameters bij de hand te hebben. Het bleek noodzakelijk om de diameter op maat te maken door het in de lengte doorzagen van een stukje regen of afvoerpijp en dit licht verwarmd weer bij elkaar te brengen en te fixeren d.m.v. lijm of tape.
 11. Scharnierpunt pootsteunen
  Gemaakt van een stukje koperenbuis van 35mm lang met een diameter van 15mm. Dit buisje kan over de 12mm buis (D) heen en weer schuiven. Op het buisje zijn scharnierpunten voor de pootsteunen (K) gesoldeerd, gemaakt van verbogen koperen buiszadels.
 12. Bout of vleugelmoer

 13. met deze bout gemonteerd met een zadeltje waarin een moer is geklemd is het mogelijk om het schuivende scharnierpunt van de pootsteunen (I) vst te zetten.
 14. Pootsteun

 15. De pootsteun is gemaakt van plat aluminium van 10mm breed en 1,5 mm dik. Ca. 145mm lang.
 16. Poot

 17. De 3 poten zijn gemaakt van aluminium U-profiel van 10x10mm, 33cm lang. Aan de uiteinde voorzien van rubber dopjes. Aan onderzijde van het T-stukje op een stukje koperenbuis van 12mm vastgezet d.m.v. verbogen buiszadels. Zie foto, gezien vanaf de onderzijde.
 18. rubber afsluitdopje

 19. Dit dopje voorkomt dat de installatie over de ondergrond schuift. Tevens voorkomt dit dat het parket beschadigd wanneer je een raket in de huiskamer wilt afschieten.
 20. Koperen T-stuk

 21. Met dit T-stukje (3x 12mm) wordt een verbinding gemaakt met een kort stukje koper om de gewapende slang mee te bevestigen.
 22. Afsluitdopje koper

 23. Een afsluitdopje dat de koperen buis aan de onderzijde luchtdicht afsluit (zie ook foto bij L).
 24. Gewapende slang

 25. 10mm binnendiameter 16 mm buitendiameter. Geschikt voor hoge druk. Neem voldoende lengte, 7 tot 10 meter om op ruime afstand te kunnen staan bij het op druk brengen van de raket.

Sitemap:
Home | Vliegeren de hobby | Enkellijns vliegers | Vlieger ontwerpen | Boodschapper voor vlieger | Bouwplan boodschapper | Waterraketten | Waterraket linkjes | Lanceerinrichting waterraket | Ontwerp lanceerinrichting | Aquatinten | Lijnetsen | Geocachen

© 2008 Leo Commandeur
bijgewerkt op 20-10-2008