Wie is Henricus Albertus Molema?

| De geslachten Molema | Wegwijzer Genealogie | Archieven in Nederland |
| home | e-mail |
Inleiding
Van Rinse van den Berg uit Friesland ontving ik onderstaande prachtige foto uit 1887, met daarop o.a. Henricus Albertus Molema met de vraag of ik kan aangeven wie hij op de foto is. Helaas heb ik geen antwoord op zijn vraag en daarom heb ik deze pagina gemaakt in de hoop dat iemand meer over deze foto weet en kan aangeven wie wie is. Hieronder volgt nadere informatie van Rinse over de foto en over een paar personen op de foto die inmiddels wel bekend zijn.
Achtergrondinformatie
(Tweekamp korte baan schaatswedstrijd tussen Wiebe de Vries en A. Hesselink op vrijdag 18-2-1887)
De foto is gemaakt na afloop van een korte baan schaatswedstrijd georganiseerd door de studenten-ijsclub "Doe wel en zie niet om", onderdeel van de nu nog bestaande studentenvereniging “Vindicat atque Polit” aan de universiteit in Groningen.

Dit was een tweekamp, een in die tijd en ook nu nog ongebruikelijke schaatswedstrijd; er zijn altijd meer deelnemers. De reden daarvoor was, dat de Groninger studenten de Friese kortebaanschaatser Wiebe de Vries uit Moleneind bij Oenkerk uitgenodigd hadden om tegen de favoriet uit hun eigen midden, Abraham Hesselink te schaatsen.

Hesselink had goede resultaten bij andere schaatswedstrijden behaald en de studenten moeten gedacht hebben, dat hij een goede kans had om te winnen, anders zouden ze dit niet op poten gezet hebben. Ze hadden namelijk nogal uitgepakt, zo waren twee schuitlandauers met koetsier en een fotograaf gehuurd. Bovendien hadden ze een zwarte marmeren pendule met losse zijstukken gekocht en lieten ze voor de winnaar Wiebe de Vries een zilveren médaille met de tekst “IJsvereeniging te Groningen 18/2/1887 aan Wiebe de Vries” maken.

foto met o.a. Henricus Albertus Molema (maar wie?)

Blijkbaar viel het met de “vijandige” gevoelens wel mee, na deze tweekamp hebben Wiebe de Vries en zijn secondant Jelte Binnes v.d. Meer nog drie dagen met de studenten de bloemetjes in Groningen buitengezet. Jelte Binnes was al 21 jaar getrouwd, maar toch moet het de toen nog ongetrouwde Wiebe geweest zijn, die na drie dagen tegen zijn maat zei: “Wy moatte nei hűs, dit komt sa net goed”!
Gegevens bij de foto
achterkant foto met handtekening van o.a. H.A. MolemaDe foto is gemaakt door de Joodse fotograaf Johannes Gerardus Kramer (1845-1903), wonend in Groningen. Blijkbaar was hij de vaste fotograaf van “Vindicat”, want op de achterzijde van deze en andere foto’s van zijn hand is het insigne van “Vindicat” te zien.

Verder ziet u op de achterzijde drie handtekeningen van de studenten, die in het bestuur van de ijsvereniging zaten, waaronder ook Abraham Hesselink.

Deze drie studenten geneeskunde waren:

  • Tjeerd Boelstra, geb. 2-1-1866  in Leeuwarden, zoon van Johannes Boelstra en Neeltje van der Werf, verdwijnt na zestien jaar zonder bul van de universiteit. Blijkbaar kon je dan toch scheepsdokter worden, want op 17-10-1924 overlijdt hij plotseling aan boord van S.S. “Tabanan” van de Rotterdamsche Lloyd en krijgt in de Rode Zee een zeemansgraf.
  • Abraham Hesselink, geb. 10-3-1866 Veendam, zoon van landbouwer Willem Jan Hesselink en burgemeestersdochter Frouke Bosscher. Hij werd huisarts in Veendam waar hij op 18-4-1899 trouwde met Ida Alberta Bosscher, dochter van Derk Boer Bosscher, fabrikant, en Annechien van Linge.
  • Henricus Albertus Molema, geb. 6-6-1860 Warffum.
    Zie hieronder voor zijn nadere gegevens.

De drie heren met de bolhoedjes in het eerste rijtuig zullen de bovengenoemde bestuursleden zijn. Aan de hand van de trouwfoto van Abraham Hesselink lijkt hij de persoon met de snor te zijn, de andere twee personen moeten dus Boelstra en Molema zijn, vandaar de vraag wie Molema is, dan blijft automatisch Boelstra over.

Verder zitten in het eerste rijtuig de winnaar Wiebe de Vries, met zwarte muts op en bloemen in zijn hand en Jelte Binnes v.d. Meer met boerenpet en sigaar. Van het tweede rijtuig weet ik niets, waarschijnlijk de starter en pommeranten van de universiteit of van de IJsvereniging “Groningen”, op wiens baan de wedstrijd plaatsvond.

Deze foto is, voor zover bekend, de eerste buiten genomen foto die wat met wedstrijdschaatsen te maken heeft. Van een jaar eerder zijn wel studio-foto’s uit Hamburg bekend, maar geen buitenfoto’s.

Nadere (genealogische) gegevens over Henricus Albertus Molema
Henricus Albertus Molema, arts, geboren te Warffum op 6 juni 1860, vertrokken aldaar op 23 januari 1877 naar Groningen, wonende te Scheveningen, overleden te 's-Gravenhage op 21 augustus 1934, zoon van Helmer Molema (onderwijzer) en Jellina Johanna Timmer.
Henricus is getrouwd te Wymbritseradeel op 3 augustus 1894 (akte 88) met Hendrikje Guldenarm, geboren te Heeg op 2 juni 1859, overleden te Scheveningen op 9 oktober 1922, dochter van Anne Ademus Guldenarm en Taetske Tjelkes Boersma.
Hendrikje was weduwe van Frederik Cornelis Lantinga.

Henricus Albertus werd vermeld in het Album Studiosorum Academiae Groninganae met datum 22-9-1882, geneeskunde.
Hij werd op 13 augustus 1885 voor de arrondissementsrechtbank te Groningen veroordeeld tot 10 dagen celstraf wegens moedwillige mishandeling gepleegd onder verzachtende omstandigheden. Op dat moment was hij 25 jaar oud, 1. 67 lang, student en van het gereformeerde geloof. (Bron: Klapper van gedetineerden van de stad Groningen 1670-1887)

Henricus Albertus was arts, oud-officier van gezondheid 1e klasse van de Koninklijke Nederlandse Marine. Officier in de orde van Oranje Nassau. Hij was een belangrijk deel van zijn werkkracht in dienst van het Nederlandse Rode Kruis. Op 1 november 1921 benoemd tot medisch adviseur. Hield zich bezig met perfectioneren van het moderne ziekenvervoer. Op 1 januari 1925 is hij benoemd tot inspecteur van de kringhuizen van het Nederlandse Rode Kruis.

Artikelen en tijdschriften o.a.: 1e hulp aan boord i.s.m. onderwijs voor binnenvaart.
Verder: Het moderne zieken- en gewondenvervoer van het Nederlandse Rode Kruis en Snelvervoer van zieken over grote afstanden.
In 1933 werd met zijn medewerking een film over het moderne ziekenvervoer gemaakt.
Hij wordt vermeld in de ochtendeditie "Het Vaderland" van 19-4-1922 met een artikeltje over patentmiddelen en geneesmiddelen, waarin gerefereerd wordt naar het Nederlands tijdschrift voor geneeskunde.
In de Indische Almanak van 1892 en 1892 wordt H.A. Molema, arts genoemd als officier van gezondheid der tweede klasse bij de geneeskundige dienst der zeemacht m.i.v. 1-4-1890.

Vragen
  • Wie is op de foto Henricus Albertus Molema?
  • Wie zijn de andere personen op de foto?
Reacties

Reacties ontvang ik graag op mijn  e-mail adres.


Copyright ©: 2009-2010 Piet en Willeke Molema-Smitshoek
Laatste aanpassing: zondag 19 december 2010.


home | e-mail | De geslachten Molema |