Logo - elektraklus.nl

www.elektraklus.nl

Biedt meer dan informatie

Wat, hoe en waarom beveiliging?

Wat is beveiliging

Beveiligen is niet meer dan het veilig stellen van..............

Men kan aan allerlei manieren denken:

bewaker
  • Wat voor beveiliging zijn er mogelijk?
  • Wat moet er beveiligd worden?
  • Waarom moet er beveiligd zijn?

Welke vorm van beveiliging

Er zijn vele beveiliging vormen. men kan denken aan inbraakbeveiliging, brandbeveiliging, persoon beveiliging, videobewaking, bliksem beveiliging etc.

Maar ook een groepenkast is een vorm van beveiliging, namelijk de beveiliging van u elektriciteitsnetwerk in uw woning, kantoor, winkel etc. tegen overbelasting kortsluiting e.d. om bijv. brand te voorkomen. Waar aan u groepenkast moet voldoen laat ik u op de pagina "groepenkast eisen" zien.

Welke mogelijkheden

Op deze pagina ga ik in op de elektronische beveiliging mogelijk heden. Het zal een selectie zijn, omdat er oneindig veel mogelijkheden zijn. Echter heeft elektronische beveiliging alleen zin als het mechanisch ook goed beveiligd is. Daar bedoel ik mee dat het object voor zien is van goed hang en sluit werk etc..

Inbraak beveiliging

Inbraak beveiliging bestaat meestal uit diversen sensoren en een centrale die de boel in de gaten houd. De centrale zorgt ook indien nodig voor de door melding naar een beveiliging bedrijf (mits er een abonnement is) en voor akoestiek en licht alarm signalen. Des gewenst kan het in combinatie met een brand en persoonlijke beveiliging worden gecombineerd.
Welke sensoren zijn er zoal voor inbraak beveiliging: Deur/raam magneet contact, PIR sensor (omgevingssensor), raam breuk sensor, mat sensor etc. De eerste 2 genoemde komen het meeste voor.

Sensoren

Zoals de naam het al zegt van de deur/raam magneet sensor worden deze geplaatst op openslaande ramen en deuren. Deze sensor bestaat uit 2 delen een sensor en een losse magneet (of een metaal (stukje) wat op de deur of raam word geplaatst. De sensor geeft alleen een melding als het contact word verbroken met het andere deel.

PIR wandmontage

PIR sensor

PIR

PIR sensor (pyroelectric infrared) zijn in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar. Meestal is het een muur uitvoering, maar ze zijn tegen wordig ook verkrijgbaar in plafond uitvoering en heeft een detectie gebied van 360ยบ.
De muur uitvoering dicteert heeft een bepaald bereiking gebied. Beide uitvoeringen geven een signaal als er (warmte) beweging is.
Een PIR sensor word niet alleen in de beveiliging techniek gebruikt. Het word ook gebruikt om bijv. de verlichting in te schakelen als iemand de ruimte betreed.

Raam breuk sensor

Raam breuk sensor word bijna niet meer gebruikt. Als deze in gebruik is deze op een ruit geplakt. De sensor geeft een melding als er bepaalde trilling in de ruit is. De trilling komt over een met het inslaan van een ruit.

Mat sensor

Mat sensor word onder de deurmat gelegd. deze heeft relatief een groot nadeel. Namelijk slijt gevoelig.
Elektronische brandbeveiliging bestaat over het algemeen uit een centrale (BMC* of BMI*) automatische en hand melders en slow-ups.

De centrale

De centrale houdt alles bij wat er gebeurd, zodra er een melding binnen komt via een hand melder (dat zijn die vierkante rode kastjes met een knop of een glaasje die je moet inslaan/drukken) dan gaat de centrale gelijk in werking. bij de automatische melders zit er over het algemeen een kleine vertraging op. bij een melding kan het worden door gemeld aan de brandweer en de slow-ups(sirene) en eventueel licht signalen treden in werking

Handmelders

Handmelders zijn van die vierkante rode dozen met een knop. Is het groen dan is dat geen melder voor ontruiming, maar om de toegang te openen van een nooddeur. (ze zijn echter wel aan gesloten op de centrale en als de deur geopend word kan er een signaal worden gegevens dat de deur geopend is.)

Automatische melders

Automatische melders zijn er in diversen varianten. De een gaat alleen af als er een grote temperatuur stijging is en de ander gaat af als er een bepaald soort gasvorming word waargenomen. Echter hebben de sensoren overeen dat ze afgegaan als er (vermoedelijk) brand en/of gevaar is. Deze melders kunnen ook solo worden uitgevoerd. dit laatste gebeurd vooral voor particulieren. Solo melders kunnen wel met elkaar in verbinding staan en als het nodig is te gelijk afgaan. ze geven een zeer luid signaal en sommige uitvoeringen geven ook lichtflitsen.

*BMC = Brandmeldcentrale
*BMI = Brandmeldinstalatie

Personelijke beveiliging

Persoonsbeveiliging kan een persoon bij zich dragen als er aanleiding voor is (bijvoorbeeld bij: ouderen). De drager heeft een knop bij zich dit kan in de vorming van een armband of een ketting zijn. Als de persoon de knop activeert of laat het vallen geeft het een signaal door aan een centrale als de centrale geen contact krijgt kan er actie worden ondernomen om bijv. de familie of hulp(diensten) te alarmeren. Deze dienst worden vaak aangeboden door zorg instanties.

Videobewaking

Camera bewaking

Videobewaking kan in allerlei vormen worden gebruikt. als toegang controle bij de voordeur of een complete gesloten video bewakingsdienst. Het gaat te ver om dit volledig uit te diepen. Ik ga hier dus verder ook niet op in.

Bliksem beveiliging

Bliksem beveiliging is een soort metalen/koperen kooi constructie die op of om een bliksem gevoelig object word geplaatst de bedoeling is, als er bliksem inslaat door de constructie de bliksem de grond word in geleid.
Kortom. Legio mogelijkheden genoeg.

Helaas heb ik niet voor alle opties beeld materiaal beschikbaar.

Webshop:

Logo - Novium-Specials

Specialist in
PHILIPS logo

 

Volg ons via:

© 2005- www.elektraklus.nlDisclaimer SitemapPowered by: Pop3Webdesign