< < < Home
Socialisme

16-10-2015

Socialisme is een maatschappijvorm waarin de produktiemiddelen (bedrijfsonroerendgoed, machines, grond, grondstoffen) gezamenlijk eigendom zijn van de gehele bevolking. Socialisme is per definitie democratisch. Gezamenlijk eigendom moet immers gezamenlijk beheerd worden.

In de vorm waarin ik het socialisme nastreef geldt het gezamenlijk eigendom alleen maar voor de produktiemiddelen van de GROTE bedrijven.

Het kapitalisme heeft in de afgelopen twee eeuwen enorme produktiekrachten ontwikkeld en nog veel enormere POTENTIËLE produktiekrachten. Nu is het mogelijk om binnen enkele decennia voor de GEHELE wereldbevolking DUURZAME welvaart te realiseren. Binnen het kapitalistische systeem is dat echter niet mogelijk omdat hierin geproduceerd wordt voor winst, en niet voor het bevredigen van de behoeften (en verlangens) van de bevolking. Konkreet betekent dit dat er geen voedsel, woningen, kleding, medicijnen etc. worden geproduceerd voor mensen die dat niet kunnen betalen, waardoor een groot deel van de wereldbevolking een ellendig bestaan lijdt. Ook betekent het dat de overgrote meerderheid van de bevolking gedwongen is om als loonslaaf te werken om te kunnen bestaan.

De voorstanders van het kapitalisme verwijzen graag naar de zogenaamde 'onzichtbare hand van de markt': De vrije concurrentie van ondernemers zou leiden tot de beste prijs/kwaliteitsverhouding van produkten en diensten voor de consument die het beste aansluiten op diens behoeften, en (daarmee) werkgelegenheid en welvaart tot stand brengen. Tot op zekere hoogte klopt dit: Inderdaad heeft het kapitalisme alle voorgaande maatschappijvormen vèr achter zich gelaten. (Bijna) Niemand wil daar nog naar terugkeren! (Wat uiteraard ook niet mogelijk is.)

Het probleem van de 'onzichtbare hand' van het kapitalisme is echter dat schaalvoordeel leidt tot een oligopolie van slechts enkele grote bedrijven. Door dit oligopolie valt de concurrentie weg en kunnen de bedrijven de consumenten gaan afzetten en de werknemers (nog meer) gaan uitbuiten. Bovendien hebben de eigenaars van de grote bedrijven door hun financiële middelen via lobbyisme (en mi. ook via geheime genootschappen) èn hun controle over de media de feitelijke zeggenschap over de zogenaamde "democratische" staat en gebruiken deze zeggenschap oa. om via de staat hun oligopolie verder te versterken. Hierdoor wordt de kloof tussen arm en rijk steeds verder vergroot. (De helft van het totale vermogen van alle mensen is al in handen van de rijkste 1 procent !)

De concentratie van macht in de kapitalistische bedrijven en staten is al zeer groot en het lijkt moeilijk om daar iets tegenin te brengen. De potentiële macht van de "99%" van de wereldbevolking, en met name van de arbeiders (die door hun - onmisbare - positie in het produktieproces het best in staat zijn tot collectieve aktie) is echter vele malen groter. Het komt er dus op aan om eenheid te bereiken rond het juiste programma van eisen.

Of het zal lukken ooit het socialisme te bereiken durf ik niet te voorspellen. Wel bestaat de mogelijkheid en het lijkt me de BESTE mogelijkheid voor de mensheid. De huidige richting van het kapitalistische systeem is erg destructief, en een totale vernietiging door een wereldoorlog en/of een door 'de mens' veroorzaakte natuurramp lijkt me bepaald niet uitgesloten. Ook daarom is het belangrijk om aan een alternatief te werken.

Belangrijke strijdpunten in de klassenstrijd die voortdurend plaatsvindt:
- Voor meer inkomen, woonruimte, kansen ed.
- Tegen de totalitaire tendens van de kapitalistische staten.
- Tegen de imperialistische oorlogen van de kapitalistische staten.
- Tegen het door de kapitalisten aangemoedigde racisme, wat de mensen uit elkaar speelt, en alle andere vormen van discriminatie.


Zie hier wat ik eerder schreef over Socialisme

Must read boeken: Het Kapitaal (deel 1) van Karl Marx en het Communistisch Manifest van Marx en Engels.






In een socialistische maatschappij zullen deze en andere grote bedrijven het eigendom zijn van de bevolking en (mede) onder leiding staan van de arbeiders. Zij zullen (nog) betere producten maken voor hetzelfde of minder geld, en toch hogere lonen betalen en volledig op duurzame wijze produceren.









© 2014 - Wessel Koopmans - alle rechten voorbehouden. Overname alleen met toestemming.

http://home.hccnet.nl/wessel.koopmans/