De adoptieprocedure.

 

De adoptieprocedure is een procedure van heel veel wachten.  Dat is iets wat veel mensen wel weten. Maar hoe lang duurt het nou, zo’n procedure van begin tot eind? Daarover kan ik niets zeggen omdat dat heel sterk verschilt per land, per vergunninghouder en natuurlijk hangt dat ook nog af van de aspirant adoptiefouder(s).

 

Onder dit kopje wil ik jullie vertellen hoe het gaat volgens het Ministerie van Justitie.

 

De adoptieprocedure stap voor stap:

1. Inschrijven bij Bureau VIA
Inschrijven bij het Bureau VIA door middel van een aanmeldingsformulier. Dit formulier is verkrijgbaar bij Bureau VIA. Bij inschrijving krijgt men een B.K.A.-nummer (=Buitenlands Kind ter Adoptie) Het B.K.A.-nummer bepaalt wanneer we voor de verschillende stappen in de procedure aan de beurt zijn.

 

2. Algemene VIA voorlichting
Algemene voorlichting door de Voorlichting Informatie Adoptie (V.I.A.) van de Stichting Adoptievoorzieningen. De voorlichting start ongeveer twee jaar na aanmelding. Deze VIA -cursus bestaat uit 6 dagdelen. Tijdens deze bijéén -komsten komen alle facetten van adoptie aan de orde  zoals o.a. de redenen van afstandsmoeders, hechting,  rouw -verwerkingsproces, loyaliteit, hoe gaat het verder na de cursus, kritisch kijken naar de wensen van adoptiefouders, etc. 

 

3.Gezinsonderzoek                                                                                                                                                                                                      Gezinsonderzoek door de Raad voor de Kinderbescherming. Na afronding van de voorlichting van het Bureau VIA, vindt na 3 tot 6 maanden het gezinsonderzoek plaats. Je krijgt dan een aantal (meestal 2 á 3) gesprekken met een raadsonderzoeker van de Raad voor de Kinderbescherming uit je eigen regio. Hier wordt een zogenaamd gezinsrapport van gemaakt, met daarin hun advies ten aanzien van je adoptieverzoek, dat naar het Ministerie van Justitie wordt gestuurd. Dit rapport wordt gebruikt in het land van herkomst bij de beoordeling of, en zo ja, welk kind bij je geplaatst kan worden.

 

4. Beginseltoestemming
Als het advies van de Raad voor de Kinderbescherming positief is zal het Ministerie van Justitie je toestemming verlening om een kindje uit het buitenland te adopteren. Deze toestemming is drie jaar geldig.

 

5. Inschrijving bij één van de bemiddelende organisaties (vergunninghouders)
De vergunninghouders zijn door de overheid erkend en mogen voor je bemiddelen bij de adoptie van een buitenlands kind. Nederland kent: Meiling, Wereldkinderen, Hogar, Kind&Toekomst, Flash en Stichting Afrika. Welke vergunninghouder je  kiest is puur een gevoelskwestie. Je moet kiezen voor de organisatie waar jij je fijn bij voelt!

 

 6. Verzamelen van documenten.

Nadat je beginseltoestemming en gezinsrapport bij de vergunninghouder zijn aangekomen is het wachten op de intake. Tussen de verschillende vergunninghouders zit hierin ook weer een verschil. Bij de één kun je meteen na intake beginnen met het verzamelen van de documenten, bij de andere moet je eerst nog wachten op de landenintake. Maar het verzamelen van documenten  moet bij elke vergunninghouder. Welke documenten je voor China moet verzamelen staat onder het kopje documenten’.

 

7. Voorstel
Nadat je documenten zijn opgestuurd begint weer een periode van wachten. Hoelang je moet wachten hangt o.a. af van je landenkeuze. Maar aan het lange wachten komt langzamerhand wel een eind. Via de vergunninghouder wordt een kind voorgesteld.

 

8. Aankomst van het kind
In de meeste gevallen (zoals China) is het toegestaan om zelf het kindje op te halen uit het land van herkomst. Soms komt het kindje onder begeleiding van een escort naar huis en wordt het kindje overgedragen op Schiphol.

 

9. Aanmelding van het kind bij de officiële instanties
Binnen vijf dagen na aankomst moet het kindje worden aangemeld bij de afdeling Bevolking van de gemeente waar je woont. Ook moet je het kindje binnen 8 dagen aanmelden bij het hoofd van de politie in je woonplaats, voor een vergunning tot verblijf. Je hoeft je kindje niet aan de melden bij de politie, wanneer het gaat op een adoptie uit een verdragstaat en de adoptie uitspraak tijdens het verblijf in het land van herkomst in werking treedt.

 

10. Indien van toepassing: aanvraag van gezag.
Als er in het land van herkomst nog geen adoptie uitspraak heeft plaatsgevonden, moet er na aankomst in Nederland bij het kantongerecht het gezag over het kind aangevraagd worden. Dit is ook aan te raden als er al wel een uitspraak is gedaan.

 

11. Indien van toepassing: adoptie naar Nederlands Recht
Kinderen afkomstig uit verdragstaten worden direct naar Nederlands recht geadopteerd. Ouders van kinderen uit niet-verdragstaten kunnen een verzoek tot adoptie naar Nederlands recht indienen, nadat hun kind een jaar in Nederland is. Met ingang van 1 januari 2004 kun je gelijk na thuiskomst een erkenningprocedure bij de rechtbank starten. Als dit achter de rug is, komt jouw kind in aanmerking voor een Nederlands paspoort.

 

 * Landen die het Haags Adoptieverdrag hebben getekend zijn: Albanië, Andorra, Argentinië, Australië, België, Benin, Bolivia, Bosnië Herzegovina, Brazilië, Bulgarije, Burkina Faso, Canada, Chili, China, Colombia, Costa Rica, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Ecuador, Egypte, El Salvador, Filippijnen, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Groot-Brittannië, Honduras, Hongarije, Ierland (noord-), India, Indonesië, Israël, Italië, Japan, Jordanië, Kenia, Korea, Kroatië, Letland, Libanon, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Madagaskar, Maleisië, Malta, Marokko, Mauritius, Mexico, Moldavië, Nederland, Nepal, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Panama, Paraguay, Peru, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Senegal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Sri Lanka, Suriname, Thailand, Tsjechië, Turkije, Uruguay, Venezuela, Verenigde Staten, IJsland, Zuid Afrika en Zweden.

 

 

Op dit moment is de wachttijd tussen het aanmelden bij Ministerie van Justitie en het volgen van de VIA bijeenkomsten bijna 2 jaar.

 

Top