woensdag, december 28, 2005

Astronomen zien meteoriet inslaan op Maan

plaats van inslag van meteoriet op de Maan
Op 7 november 2005 hebben astronomen van de NASA op de Maan een meteoriet in zien slaan. De explosie die volgde op de inslag had een kracht van 70 kg TNT en gebeurde aan de rand van de Mare Ibrium (Zee van Regen). Op de afbeelding hierboven is met een rode stip de plaats aangegeven van de inslag. De inslag werd waargenomen door Rob Suggs en Wes Swift van het Marshall Space Flight Center en op 7 november was de allereerste dag van hun waarnemingen, welke werd uitgevoerd door een telescoop gecombineerd met een televisiemonitor. Waarschijnlijk was de meteoriet een Tauride, een exemplaar van de meteorenzwerm die jaarlijks eind oktober-begin november ook op Aarde te zien is. De meteoriet was ongeveer 12 cm in doorsnee en de inslag had een helderheid van magnitude 7. De krater die vervolgens ontstond had volgens de berekeningen een doorsnede van 3 m. en een diepte van 0,4 m. De meteoriet had een snelheid van 27 km per s.

videobeelden van inslag meteoriet op de Maan
Op de afbeelding hierboven is in 6 beelden de inslag van de meteoriet te zien. De NASA is de laatste tijd weer geïnteresseerd in meteorietinslag op de Maan vanwege de plannen om in 2018 weer een bemande vlucht naar de Maan te organiseren. De vraag is welk risico de astronauten lopen als ze op de Maan verblijven om getroffen te worden door een meteoriet of wegvliegend materiaal na een inslag. De Maan heeft geen dampkring zoals de Aarde, dus aankomende meteoren kunnen makkelijker het maanoppervlak bereiken dan het aardoppervlak.
De uitkomst van het statistische risico-onderzoek zal waarschijnlijk zijn dat op de Maan rondlopende astronauten een kans hebben van 0,0000000000000001% geraakt te worden door een meteoriet. Mijn advies aan die astronauten: binnen blijven in je Maanhut tijdens de maxima van meteorenzwermen! Dus 3 januari (Boötiden), 12 augustus (Perseïden), 17 november (Leoniden) en 14 december (Geminiden): niet buiten spelen op de Maan!
Bron: NASA

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een koppeling maken

<< Home