...HOME..
..Contact.. ..DOWNLOADS.. ..Nieuws.. ..Forum/Vragen.. ..Links.. ..Webinfo.. ..boek_gratis.. ..Credits..





Wat is erfrecht

Aanvaarden, VVE


Groepen


Gemeenschap van
goederen


Echtgenoot


Kinderen


Echtgenoot en
kinderen


Wettelijke verdeling


Afstand wettelijke
verdeling


Wilsrechten


Ouders


Ouders, broers/zusters


Halfbroers/zusters


Grootouders


Overgrootouders


Codicil

Testamenten


Testamentaire
bepalingen,
Legaten


Legitieme


Schenken

GRATIS BOEK
"UITLEG ERFRECHT"











Wettelijke verdeling


De partner is:
    a. de niet van tafel en bed gescheiden echtgeno(o)t(e)
    b. de geregistreerde partner.
Dus niet de samenwoner, met of zonder samenlevingscontract.


De wettelijke verdeling is geregeld in artikel 4:13 Burgerlijk Wetboek en verder.

De bepalingen van het nieuwe erfrecht zijn vooral om de langstlevende partner te beschermen en deze de mogelijkheid te geven zo lang mogelijk ongestoord verder te leven. (zodat de partner niet in financiƫle problemen kan komen door uitbetaling erfdelen kinderen)

In het nieuwe erfrecht bestaan voor de bescherming van de langstlevende partner twee begrippen:
    a. "de wettelijke verdeling"

    en

    b. de "Wilsrechten". (zie hoofdstuk wilsrechten)
De wettelijke verdeling is van toepassing wanneer een erflater is overleden met achterlating van kinderen en partner.

De wettelijke verdeling is niet van toepassing:
    a. wanneer een erflater dit in een testament heeft bepaald
    b. dat een langstlevende partner binnen 3 maanden na overlijden afstand van de wettelijke verdeling heeft gedaan.

Wat is de wettelijke verdeling?

    Wanneer de wettelijke verdeling van toepassing is, worden alle goederen en schulden van de nalatenschap toegedeeld aan de langstlevende partner.
    De langstlevende partner wordt dus eigenaar van alle goederen (goederen zijn alle (on)roerende zaken, banktegoeden, effecten enz)
    Verder moet de langstlevende partner de erfdelen aan de kinderen in contanten schuldig blijven. Deze vordering van de kinderen in dan pas opeisbaar bij overlijden langstlevende partner.
De wettelijke verdeling vaststellen en berekenen:

    a. Eerst moet worden uitgerekend, wat ieders erfdeel/aandeel in de nalatenschap is.

    b. Alle goederen en schulden van de nalatenschap worden aan de langstlevende partner toegedeeld. De langstlevende partner wordt dus eigenaar van alle vermogensbestanddelen.

    c. De overbedeling, dat is het bedrag wat de langstlevende partner te veel krijgt,
    moet door de langstlevende partner in contanten schuldig worden gebleven
    aan de kinderen.
    Deze schuld, is gelijk aan het erfdeel/aandeel uitgerekend bij punt a, is door de kinderen pas opeisbaar bij overlijden langstlevende partner.

    d. De langstlevende partner moet een rente betalen over deze schuld aan de kinderen, ook deze rente is pas opeisbaar bij overlijden langstlevende partner.

Deze rente is wettelijk bepaald op de wettelijke rente minus 6
Deze rente kan niet negatief zijn.

voorbeeld
    Wettelijke rente is op 8%. De rente die de langstlevende partner op dan moment moet vergoeden over de schuldig gebleven erfdelen is dan 8% - 6 is 2%
    Indien de wettelijk rente op een gegeven moment 4% is, dat is de schuld renteloos (4% - 6 = 0%)
Ook is het mogelijk, dat de erven gezamenlijk een andere rente overeenkomen.
Dit moeten de erfgenamen binnen 8 maanden na overlijden overeen komen en MOET bij een notariele akte worden opgemaakt.
(opmerking, indien er een andere rente wordt afgesproken op een later tijdstip dan binnen 8 maanden na overlijden, kunnen er fiscale nadelen aan vastzitten, informeer dan bij de Belastingtelefoon)

In een testament kan een erflater ook hebben bepaald, dat de wettelijke verdeling van toepassing is en ook een afwijkende rente bepalen. De erfgenamen kunnen dan ook, indien gewenst, een ander percentage over een komen. Ook dit zal via een notariele akte gedaan moeten worden.
Wordt er een rente afspraak gemaakt en dit wordt niet opgenomen in een notariele akte, dan kan dit gevolgen hebben bij het overlijden van de langstlevende partner.

voorbeeld

    Gezamenlijk wordt door de erfgenamen, binnen 8 maanden na overlijden, afgesproken dat de rente 7% per jaar is, opeisbaar bij overlijden langstlevende partner.
    Of een erflater heeft in een testament opgenomen dat de wettelijke verdeling van toepassing is en daarbij een percentage van 7% vastgesteld.

De kinderen krijgen hun erfdeel dus niet in handen. Ze krijgen een vordering in geld, ter grootte van hun erfdeel, hoofdsom en rente opeisbaar bij overlijden langstlevende partner.

Het verschuldigde successierecht, welke schuldig is over de erfdelen van de kinderen moet door de langstlevende partner worden voorgeschoten en komt in mindering op het schuldig gebleven erfdeel.

voorbeeld

    Erflater overleden, echtgenote en 1 kind. Erfdeel kind is euro 10.000, te betalen successierecht is dan euro 69
    De langstlevende partner heeft dan een schuld aan kind, groot euro 10.000 - euro 69 is euro 9.931. Het kind heeft dus een vordering op partner van totaal euro 9.931, opeisbaar, met rente, bij overlijden partner.

Hierbij merk ik op dat de langstlevende partner geen zekerheid hoeft te stellen op deze vordering. De langstlevende partner kan doorgaan met leven hoe deze zelf wil. Ook mag de langstlevende partner alle vermogensbestanddelen opmaken. Indien bij haar overlijden geen vermogen meer is, en de kinderen wel een vordering hebben, is deze vordering dus nihil waard. Daar is echter niets aan te doen. (erflater had immers tijdens zijn leven ook zijn vermogen op kunnen maken)

Het ook mogelijk, dat de langstlevende partner de erfdelen aan de kinderen in contanten of goederen uitkeert (artikel 17 BW) Alleen de partner kan beslissen of hij de erfdelen aan de kinderen uit wil betalen.

voorbeeld

    Enige jaren na overlijden vader wil kind een eigen huis of een auto kopen. Moeder kan dan beslissen dat het erfdeel vader aan kind wordt uitbetaald. (er kunnen hier dan wel fiscale nadelen aan zitten, informeer eerst bij de Belastingtelefoon 0800-0543)

De wettelijk verdeling is verder het beste uit te leggen met voorbeelden


voor uitleg wettelijke verdeling in diashow

Zie voor verdere voorbeelden in de uitleg in pdf-formaat