...HOME..
..Contact.. ..DOWNLOADS.. ..Nieuws.. ..Forum/Vragen.. ..Links.. ..Webinfo.. ..boek_gratis.. ..Credits..





Wat is erfrecht

Aanvaarden, VVE


Groepen


Gemeenschap van
goederen


Echtgenoot


Kinderen


Echtgenoot en
kinderen


Wettelijke verdeling


Afstand wettelijke
verdeling


Wilsrechten


Ouders


Ouders, broers/zusters


Halfbroers/zusters


Grootouders


Overgrootouders


Codicil

Testamenten


Testamentaire
bepalingen,
Legaten


Legitieme


Schenken

GRATIS BOEK
"UITLEG ERFRECHT"










Wilsrechten

Voor filmpje over de wilsrechten zie onder aan deze pagina

Na overlijden kan de langstlevende echtgenoot hertrouwen.

Langstlevende partner had na overlijden een schuld aan de kinderen. Bij hertrouwen, kan door eventuele gemeenschap van goederen die na hertrouwen ontstaat, de vordering van de kinderen naar de tweede partner gaan of via de stiefouder bij de stief-familie terechtkomen.

De kinderen hebben bij hertrouwen van de langstlevende partner de mogelijkheid hun eigen positie te versterken. Zij kunnen een beroep doen op een zogenaamd wilsrecht.

Als de kinderen een wilsrecht inroepen, krijgen zij goederen in eigendom, met een waarde van de vordering die zij hebben op de langstlevende echtgenoot.
De langstlevende echtgenote krijgt dan wel het vruchtgebruik van deze goederen. Deze kan, of de stief-ouder, niet meer aan deze goederen komen of verkopen. (alleen de rente of andere vruchten die uit deze goederen komen zijn voor de vruchtgebruiker)

Met andere woorden, de kinderen kunnen hun erfdeel veilig stellen en hoeven niet bang te zijn, dat hun aandeel erfdeel vooroverleden vader naar de erfgenamen gaat van de nieuwe partner van moeder.
Wanneer moeder komt te overlijden vervalt het vruchtgebruik en verkrijgen de kinderen de volle eigendom van de goederen waarover een wilsrecht was ingeroepen.

Wilsrechten kunnen worden ingeroepen vanaf het moment dat langstlevende partner aankondigt in het huwelijk te willen treden. (aantekenen bij de gemeente).




Omdat dit verder een moeilijk onderwerp is kan dit het beste worden uitgelegd met voorbeelden.

voorbeeld wilsrechten 1

    A is overleden en erfgenamen zijn partner B en kinderen C en D




    De nalatenschap van A was totaal euro 60.000. B heeft dus een schuld aan de kinderen van ieder euro 20.000

    Echtgenote B is nu voornemens te gaan hertrouwen met X, X heeft een kind Z. Het gevaar bestaat nu dat de vordering van de kinderen C en D op hun moeder B naar de erfgenamen van X of X zelf gaat.

    Dit kunnen de kinderen C en D nu voorkomen, door een beroep te doen op hun wilsrechten. Kinderen C en D kunnen een beroep op hun wilsrechten doen vanaf het moment aankondiging ondertrouw of huwelijk moeder B.

    De kinderen hebben een vordering op B van ieder euro 20.000.
    Deze vordering kan nu bij beroep op de wilsrechten wel zeker gesteld worden. De kinderen kunnen middels hun wilsrechten een vruchtgebruik stellen van bepaalde goederen uit de nalatenschap van vader. (goederen zijn alle zaken) De langstlevende partner krijgt dan het vruchtgebruik van die goederen en de kinderen de blote eigendom van die aangewezen bepaalde goederen. (er is dan geen rentevergoeding meer)
    Bij overlijden langstlevende partner vervalt dit vruchtgebruik en gaat het vermogen over aan de blote eigenaren. (kinderen C en D, dus niet naar X of erven van X)

    Bij beroep op wilsrecht door C en D kan bijvoorbeeld C een beroep doen op wilsrecht van een kast ter waarde van euro 20.000 en kind D een beroep doen op wilsrecht van een bankrekening ter waarde van euro 20.000. De langstlevende partner B hoeft deze zaken nog niet af geven, zij is immers nog niet overleden.

    Enkele jaren later overlijdt B. Zij heeft geen testament gemaakt.
    De erfgenamen van B zijn dus de kinderen C en D en haar echtgenoot X, ieder voor 1/3 deel. Z erft niet mee, dit is immers geen bloedverwant van B.

    B en X waren in gemeenschap van goederen gehuwd. Bij overlijden huwelijk B was het gezamenlijke vermogen totaal euro 160.000, waaronder het vruchtgebruik van euro 40.000.

    Omdat de kinderen bij hertrouwen van B een beroep hebben gedaan op hun wilsrechten, vervalt het vruchtgebruik aan de blote eigenaren. Het gemeenschappelijk vermogen is na aftrek blote eigendom/vruchtgebruik vermogen totaal euro 120.000, de nalatenschap is de helft of euro 60.000.
    Hierin zijn de erfgenamen de kinderen C en D en partner X ieder voor 1/3 deel in gerechtigd, of ieder euro 20.000

    Op dit erfdeel is ook de wettelijke verdeling van toepassing. Alle vermogensbestanddelen worden toegedeeld aan X en X heeft een schuld aan de kinderen C dan D van euro 20.000, opeisbaar bij zijn overlijden.




    Ik een film gemaakt, waarin hopelijk nog duidelijker wordt uitgelegd hoe de wilsrechten precies werken
.

................... ....Klik op knop om film te starten



................... ....Indien er geen snelle verbinding is klik hier voor diashow






Zie voor verdere voorbeelden hoofdstuk "uitleg in pdf-formaat"

ga naar 12. Ouders



ga naar inhoud/site overzicht