Rijnstreekhopper    de niet-officiële webstek

Nieuwsbrief Klagen ? Gemopper Zoeken Deze webstek Contact

Startpagina
Nieuwsarchief
Artikelen
Jaarverslagen
Onderzoeken
Buiten de regio
Overige documenten
Verwijzingen




 

 

 

 

 

 

> Artikelen > (On)veilig

Rolstoelvervoer kan veiliger

In Nederland maken ruim 70 duizend mensen gebruik van een rolstoel. Voor het vervoer over grotere afstanden maken zij vaak gebruik van collectief vervoer in aangepaste taxibusjes. De veiligheid van rolstoelinzittenden in deze taxibusjes is helaas niet altijd voldoende gewaarborgd. Dit komt onder meer doordat:
bulletde aansluiting van de rolstoel op het vastzetsysteem niet altijd optimaal is;
bulletbepaalde rolstoelen niet geschikt zijn om met inzittende vervoerd te worden;
bullethet gebruikte vastzetsysteem niet (voldoende) veilig is;
bulleter geen deugdelijke veiligheidsgordel voor de rolstoelinzittende wordt gebruikt;
bulletde chauffeur onvoldoende kennis heeft over goed vastzetten en te weinig tijd heeft om de nodige veiligheidsmaatregelen goed uit te voeren.

Rondom het vervoer van rolstoelinzittenden is nog weinig wettelijk geregeld, maar eenduidige afspraken zijn sinds december 2001 wel vastgelegd in een convenant.  Dat maakt het voor de verschillende betrokkenen overzichtelijker om te weten hoe ze moeten handelen of wat ze mogen verwachten bij rolstoelvervoer.

KBOH, de stichting Kwaliteits- en Bruikbaarheids Onderzoek Hulpmiddelen voor gehandicapten en ouderen, heeft de Code Veilig Vervoer Rolstoelinzittenden (VVR) uitgebracht.  De Code VVR beschrijft voor iedere betrokken partij wettelijke eisen en aanvullende richtlijnen om het vervoer veiliger te maken. De Code VVR biedt goede handvatten voor het stellen van veiligheidseisen aan het rolstoeltaxivervoer, bijvoorbeeld in aanbestedingen.

Convenant

Het streven is dat iedereen ook echt gaat werken volgens deze Code VVR.  KBOH  onderneemt verschillende activiteiten om dat te stimuleren. Het eerste resultaat is het landelijk convenant tussen alle betrokken partijen. De tekst van dit  Integratieconvenant: Veilig Vervoer Rolstoelinzittenden is ook opgenomen in de definitieve versie van de Code VVR.

Brochure

Bij KBOH komen veel vragen binnen over zaken die samenhangen met het vervoer van rolstoelinzittenden. In de brochure  Veilig vervoer met de rolstoel: dat kan beter !  zijn de meest gestelde vragen op een rijtje gezet en vanuit een praktische invalshoek beantwoord.

Onderzoek

TNO Wegtransportmiddelen heeft in het Europese Test project o.a. door middel van botsproeven de sterkte van een aantal vastzetsystemen en rolstoelen onderzocht en aanbevelingen opgesteld voor het verbeteren van de veiligheid van het vervoer. Het project had als tweede doel de bestaande nationale en internationale normen op het gebied van het rolstoelvervoer te toetsen en eventueel mogelijke verbeteringen aan te geven. 
In opdracht van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft TNO Wegtransportmiddelen ongevallen en bijna ongevallen in het rolstoelvervoer geinventariseerd. Gedurende anderhalf jaar werden de meldingen, per e-mail en  per post, verzameld en verwerkt.

Eindrapportage

Inmiddels is een Eindrapport van het onderzoek opgesteld  (16 oktober 2003).  Zie de  samenvatting.

datum: februari 2003
herzien: februari 2004

Bernard Vermeer