Rijnstreekhopper    de niet-officiële webstek

Nieuwsbrief Klagen ? Gemopper Zoeken Deze webstek Contact

Startpagina
Nieuwsarchief
Artikelen
Jaarverslagen
Onderzoeken
Buiten de regio
Overige documenten
Verwijzingen




 

 

 

 

 

 

> Onderzoeksrapporten > TNO-rapport  > Samenvatting

TNO-rapport:
Melding (bijna-)ongevallen in het rolstoelvervoer.

Samenvatting

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat onderkent ten zeerste de noodzaak aandacht e schenken aan de veiligheid van rolstoelgebruikers in het verkeer en vervoer. Daarom is besloten, naast een inventarisatie van de internationale regelgeving en literatuur op het gebied van het rolstoelvervoer, tevens een meldpunt en een meldingsprocedure van (bijna) ongevallen van het rolstoelvervoer in (collectieve/ openbare) vervoersystemen in het leven te roepen.

Op 17 december 2001 is daartoe op de site  www.leefwijzer.nl\rolstoelvervoer een meldingsformulier beschikbaar gesteld. Een papieren versie was tegelijkertijd op te vragen bij TNO-WT. Tegelijkertijd werd in een persbericht aandacht besteed aan het openen van de site.

Het meldingsformulier was bedoeld voor alle rolstoelvervoersituaties (taxi, bus, tram, metro, light rail, trein) over land. Het overgrote deel van de meldingen betrof echter taxibusvervoer als gehandicaptenvervoer, ziekenvervoer, leerlingenvervoer en woon-werkverkeer.

Vanaf half december 2001 tot eind mei 2003 kwamen er 83 meldingen binnen met betrekking tot onveilige situaties en (bijna) ongevallen. Er gaapt een kloof tussen het con-venant Veilig Vervoer Rolstoelinzittenden, waarin o.a. de VNG, KNV taxi en CG-raad afspraken hebben gemaakt, over de toegankelijkheid en veiligheid van het rolstoelvervoer,  en de situatie in de praktijk.

In veel gevallen werd voor de rolstoelinzittende geen gordel gebruikt, hoewel dit wettelijk is voorgeschreven. Een aantal keren werd de rolstoel niet of verkeerd vastgezet. Ook het gebruik van liften en oprijplaten leidde tot ongevallen en onveilige situaties. Ook werd vaak geen rekening gehouden met het feit dat een rolstoel minder comforta-bel is in het vervoer dan een voertuigstoel.

Een aantal ongevallen hebben geleid tot blijvende verwondingen en in twee gevallen zijn rolstoelpassagiers aan de gevolgen van hun verwondingen overleden. Rolstoelpassagiers worden, door gemeenten, taxibedrijven, vervoersorganisaties en rol-stoelleveranciers, van het kastje naar de muur gestuurd. Doordat er vervolgens geen oplossing voor de geconstateerde problemen wordt gevonden en enkelen weigeren onveilig vervoerd te worden, is het resultaat dat men geen gebruik meer kan maken van  het rolstoelvervoer.

Lees verder: Aanbevelingen

----------------------------------------------

Het volledige rapport is beschikbaar als:
TNO-rapport rolstoelvervoer.pdf
Het werd aan de Tweede Kamer aangeboden met de brief:
TNO-rapport brief Tweede Kamer.doc
Naar aanleiding van dit onderzoek zijn vragen gesteld door Tweede-Kamerleden aan de minister.  De antwoorden staan in:
TNO-rapport vragen Tweede Kamer.doc

rapport: oktober 2003
deze pagina: januari 2004