Weetjes over (de) Hilst(er)

Onderwerpen:

Een bijzondere schoen

Mijn betovergrootvader - schoenmaker - Antonie de Hilster (1825 - 1898; geboren en getogen in 's-Gravenhage) heeft in 1866 - op 41-jarige leeftijd - een leren schoenmodel gemaakt, versierd met koperen nageltjes op de plaats waar normaal stiksels zitten.
Het bovenstuk is uit één stuk leer geklopt en voorzien van een medaillon en een wapenschild met leeuw. De onderzijde laat zien - met dezelfde koperen nageltjes - de initialen 'A.D.H.', '1866' en ''s Gravenhage'.

Tot nu toe is niet met zekerheid te zeggen waarom of waarvoor dit pronkstuk gemaakt is. Volgens overlevering zou het een meesterstuk zijn hoewel in 1866 de gilden allang waren afgeschaft.

Het Leder- en Schoenmuseum in Waalwijk zou de schoen graag in de collectie willen hebben. Een dergelijk object alsmede de wijze van versieren waren voor het museum onbekend. Het familiestuk is sinds 1999 onder mijn hoede.

top | home

Jubileum van een timmerman

Op 27 december 1927 haalde mijn overgrootvader Philip Casimir de Hilster (1856 - 1933) op 71-jarige leeftijd samen met collega C. Baronner de Haagsche Courant vanwege hun 50-jarig jubileum bij aannemersbedrijf de Baan, werkplaats Hooigracht.

top | home

(de) Hilster en het buitenland

Rondkijkend op internet kom je wel eens wat tegen wat misschien met de familie te maken zou kunnen hebben. Bijvoorbeeld Hilster Höhe (Hoogte) en Hilster Kapelletje.

Van enig verband met de plaatsnaam Hilst en de familie van Hilst is tot op heden geen enkele aanwijzing.

top | home

Hilster Höhe

De Pirmasenser Zeiting (Pirmasens ligt oostelijk van Saarbrücken) beschreef enige tijd geleden een wandeling 'Von der Hilster Höhe nach Roppwiller' in het grensgebied van Lotharingen en de Pfalz. De wandeling begon in Hilst. Niet alleen is er sprake van een Hilster Höhe, maar ook van een Hilster Wald en een gehucht Hilster Mühle. Een familie Hilster komt er volgens het telefoonboek niet voor; wel een Hilster Sportverein e.V. Al eerder was ik in de International Genealogical Index een vermelding tegen gekomen van het huwelijk van Hans Nickel Hilster op 25 januari 1700 in Herxheim Landau, Pfalz, Bayern. Waarschijnlijk is bij het invoeren van de gegevens in de databank een fout gemaakt en gaat het hier om Hans Nickel afkomstig uit Hilst. Dit vermoeden wordt bevestigd door vermelding in dezelfde bron van de geboorte van Anna Maria Nickel, dochter van Hans Nickel, in 1748. Als het verhaal van de Franse afkomst waar is dan zou het uit deze streek (meer dan eens Frans bezit) kunnen zijn: de man die van Hilst kwam oftewel de Hilster man. Wie weet!!

top | home

Hilster Kapelletje

Het Hilster Kapelletje bevindt zich in Hasselt (België). Volgens informatie - gevonden op internet - in het Boerenkrijgtijdschrift (eerste jaargang, nr 3)  het artikel 'Het Hilster Kapelletje in Hasselt & Generaal Jardon' heeft dit te maken met een volksopstand in de 18e eeuw.
In 1798 kwamen de 'boeren' in opstand tegen de Fransen. Deze 'Boerenkrijg' duurde van 12 oktober tot 5 december. Sinds de scheiding in 16e eeuw tussen de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden door de Spanjaarden is de wens tot hereniging gebleven. De onmiddellijke aanleiding was uiteindelijk de verplichte inschrijving voor de legerdienst voor alle mannen tussen 16 en 25 jaar. De belangrijkste gevechten hadden plaats bij Overmere, Bornem, Mechelen, Herentals, Diest, Geel en Hasselt, waar een definitief einde aan de opstand kwam.
(Renaat Vanheusden, Het Verbond jg. 5 nr. 5 sep.-okt. '93)

Het Hilster Kapelletje is door de familie van Hilst geschonken aan de stad Hasselt ter herdenking aan de 'Boerenkrijg'. De juiste benaming van het kapelletje is: Kapel van Hilst. Dus niet genoemd naar (de) Hilster maar naar Hilst. Op internet kwam ik de historie van de familie van Hilst sinds de dertiende eeuw tegen. De familie dankt haar naam aan het gehucht Hilst, gelegen op 2,5 km van Hasselt. Voorvader van de Nederlandse tak was Mr. Balthazar van Hilst, chirurgijn, die zich in 1755 te Waalwijk vestigde.

spacer

schoen gemaakt door Antonie de Hilster in 1866

(klik op foto voor vergroting)

detail bovenzijde

(klik op foto voor vergroting)

detail zool

(klik op foto voor vergroting)

philip_foto

jubileum Philip Casimir de Hilster
(links op de foto).

(klik op foto voor vergroting)

Hilster Kapel in Hasselt

(klik op foto voor vergroting)

Hilster Kapel en Boerenkrijg

(klik op foto voor vergroting)


© Copyright Eef de Hilster |