Gezegden Wijsheden Spreuken Esoterie Geloof door Ernest Keijzers

Boekbespreking

 

Raymond A. Moody: De tunnel en het licht.

 

Onderzoek naar BDE.

De tunnel en het licht

Het eerste redelijk grootschalige onderzoek naar Bijna Dood Ervaringen (BDE) dat ik heb gelezen is uitgevoerd door Raymond A. Moody / George Gallup en beschreven in De tunnel en het licht. Na vraaggesprekken met meer dan duizend mensen met een BDE blijkt dat sommigen maar een of twee kenmerken van BDE hebben gehad. Anderen weer vijf of zes, slechts enkelen hadden alle tien op dat moment gedefinieerde elementen ervaren.

 

Element
Percentage
Uittreding uit het lichaam
26
Nauwkeurige visuele waarneming
23
Hoorbare geluiden of stemmen
17
Gevoelens van vrede, pijnloosheid
32
Lichtverschijnselen
14
Terugblik op het leven
32
In een andere wereld zijn
32
Andere wezens ontmoeten
23
Tunnel ervaring
9
Vooruit blik
6

 

 

 

 

 

 

 

De aanwezigheid van een of meer van deze kenmerken definieert BDE.

Hij schat dat 1 op de 8 mensen die weer bijgebracht zijn een BDE hebben ervaren. Volgens een peiling van George Gallup hebben in de Verenigde Staten acht miljoen mensen een BDE ervaren. Dat wil zeggen een op de twintig!

 

Citaten:

 

Citaat 1:

"Heb je geleerd lief te hebben?" Dat is de eerste vraag die veel BDEérs wordt gesteld in de loop van hun BDE. Als ze eenmaal weer terug zijn zeggen ze bijna allemaal dat liefde het belangrijkst is in het leven. Velen zeggen dat dat het doel van het leven is. De meesten zien het als een voorwaarde voor geluk en vervulling: naast liefde verbleken alle andere waarden.

 

Citaat 2:

BDEérs hebben een hernieuwde eerbied voor kennis. Sommigen zeggen dat ze die kregen naar aanleiding van de terugblik op hun leven. Het wezen van het licht vertelde hun dat het leerproces niet stopt als je doodgaat; Dat kennis iets is dat je mee kunt nemen.

 

Note: deze schrijver schreef ook Over de grens van leven en dood.

 

 

About Raymond Moody:

Best-Selling Author of eleven books including Life After Life—which has sold over 13 million copies world wide—and Reunions, as well as numerous articles in academic and professional literature. Dr. Moody continues to capture enormous public interest and generate controversy with his ground-breaking work on the near-death experience and what happens when we die.

World-Renowned Scholar and Researcher. Dr. Moody is the leading authority on the 'near-death experience'—a phrase he coined in the late seventies. Dr. Moody's research into the phenomenon of near-death experience had its start in the 1960's.

 

Waardering ****

ISBN 90 229 8182 7 NUGI 661 Datum juli 1994

Waardering:

* of **
worden niet opgenomen in index omdat boek niet interessant genoeg is
***
Interessant boek. Het lezen waard!
****
Interessant boek. Het lezen waard! Met unieke inhoud.
*****
Interessant boek. Het lezen waard! Met unieke inhoud.Voor ingewijden

 

 

 

 

 

More >>

Terug naar Index Boekbesprekingen.

 

............ | ................................| .......................................| Contact Me |.................................... | ©2006 EE Company