Gezegden Wijsheden Spreuken Esoterie Geloof door Ernest Keijzers

Boekbespreking

 

Oosterse Wijsheid

 

Voor de westerse mens. Door M. Parachin.

Na het opzetten van de wijsheden site in 2006 heb ik vele boeken gelezen en wijsheden verzameld. De site is inmiddels een groot succes geworden en bevat een totaal plaatje waarbij de wijsheden worden ondersteund door verhalen met levens lessen en een uitleg over de filosofie zodat een zo compleet mogelijk inzicht kan worden gegeven in het gedachten goed van de verschillende grote denkers en filosofen. Nu heb ik voor het eerst een boekje in handen gekregen dat juist ook datgene doet wat mij zo aanspreekt. In dit boek worden citaten genomen uit de oosterse filosofie of welke door de oosterse filosofie zijn geinspireert (kunnen) zijn. Deze uitspraken zijn het begin van een hoofdstuk van 2 tot 4 bladzijden. Hierna volgt een uitleg meestal ondersteund door een verhaaltje met een levensles welk goed illustreert wat er wordt bedoelt met deze uitspraak. In andere gevallen volgt een uitleg over de filosofie zoals die bij bepaalde stromingen wordt gehanteerd. Zoals op deze site bijvoorbeeld al jaren wordt gedaan bij uitspaken van Boeddha met verwijzing naar uitleg Oosterse filosofie. Vind je deze wijsheden site fijn om door heen te lezen dan zal dit boekje van Parachin je dus zeker aanspreken. De gekozen uitspraken en voorbeelden zijn mooi inspirerend en vaak heel treffend. Door zijn opzet is het makkelijk om er af en toe een stuk uit te lezen. Wat mij betreft is daarom dit boek een absolute aanrader.

Als citaat heb ik hier gekozen een deel uit het hoofdstukje over emoties:

 

Citaat:

Ben je de bestuurder of wordt je bestuurd?

Er zijn mensen die ontdekken dat ze destructieve reacties naast zich neer kunnen leggen en geduldig kunnen worden als de aarde, onbewogen door oplaaiende woede, onbeweegelijk als een pilaar, onverstoord als een stille heldere vijver. -Dhammapada-

 

Een Japanse samoerai bracht een bezoek aan een zenmeester op zoek naar antwoorden op vragen die hem al enige tijd hadden beziggehouden.

Wat wil je weten vroeg de zenmeester. Zeg mij, heer, bestaan hemel en hel werkelijk? Ha lachte de zenmeester minachtend, Denk jij dat je dergelijke dingen kunt begrijpen? Je bent niet meer dan een domme , beestachtige soldaat. Stoor me niet met je belachelijke vragen.

De samoerai stond stokstijf van schrik. Niemand sprak op zo'n manier tegen een samoerai. Het betekende een ogenblikkelijke dood. De zen meester voerde de spanning nog wat op en vroeg: 'Ben je te stom om te begrijpen wat ik net zei? Stoor me niet langer en verdwijn" riep hij. De samoerai plofte van woede. Als een bliksem schicht greep hij naar zijn zwaard en zwaaide het boven zijn hoofd, klaar om de zenmeester het hoofd af te slaan. Maar net voordat hij het zwaard voor de slag omlaag wilde brengen, hoorde hij de zenmeester zeggen: 'Dit is de poort van de hel.'

Opnieuw stond de samoerai als versteend. Hij had de boodschap begrepen. Zijn hel was zijn eigen woede.. Zoals gebruikelijk onder de grootste zenleraren, zette de zenmeester zijn eigen leven op het spel om iets duidelijk te maken. De samoerai hield stil, haalde eens diep adem en stak zijn zwaard in de schede. Hij boog nederig, overvloeiend van respect en diep ontzag. En dit , glimlachte de zenmeester, is de poort van de hemel.

In dit oude verhaal gaat het over het vrijkomen van emoties waarin veel mensen gevangen zitten. Zij zijn niet de bestuurders van hun gevoelens. Zij worden erdoor en zijn emotioneel onbestuurbaar. Het is .. .. .. ..

Conclusie:

Na het lezen van deze bespreking mag duidelijk zijn dat dit een zeer goed leesbaar boek is welk middels mooie citaten en erbij horende levens verhalen alsook uitleg over de betreffende oosterse filosofie een byzonder helder inzicht geeft in de gegeven stelling. Een aanrader!

 

Waardering ****

Boek: Oosterse wijsheid voor de westerse mens. Original: Eastern Wisdom for Western Minds.

Schrijver: Victor M. Parachin

ISBN: 978-90-5877 818 5

NUR: 728

Eerste Nederlandse uitgave 2009.

 

Waardering:

*
worden niet opgenomen in index omdat boek niet interessant genoeg is
** Moeilijk leesbaar / slechts gedeeeltelijk interessant
***
Interessant boek. Het lezen waard!
****
Interessant boek. Het lezen meer dan waard!
*****
Interessant boek. Het lezen waard! Met unieke inhoud.Voor ingewijden

 

 

 

 

 

 

More >>

Terug naar Index Boekbesprekingen.

 

...........|................................| .......................................| Contact Me |.................................... | ©2006 EE Company