Gezegden Wijsheden Spreuken Esoterie Geloof door Ernest Keijzers

Boekbespreking

 

Rhonda Byrne:

THE SECRET

 

Het geheim van voorspoed en geluk.

Dit boek geeft middels vele citaten van zowel speciaal voor dit boek geinterviewde mensen als citaten van de grote der aarde, zoals er vele te vinden zijn op deze site, aan wat de kracht is van positief denken.

Een kracht waar ik al vele jaren van overtuigd ben. Reeds Boeddha gaf al aan dat goede gedachte belangrijk zijn:

De gedachte manifesteert zich in het woord,
het woord manifesteert zich in de daad,
de daad ontwikkelt zich tot een gewoonte,
en de gewoonte verhardt zich tot een karakter.

Sla dus acht op de gedachte en waar ze u brengt,
en laat haar voortkomen uit liefde
ontstaan uit begaanheid met alle wezens.
Zoals de schaduw het lichaam volgt,
zo worden wij wat we denken.

Als een optimist en een pessimist het zelfde vervelende ding meemaken, dan zal de optimist daar veel sneller overheen stappen en deze dus ook niet als zo vervelend als de pessimist ervaren welke er veel langer in blijft hangen. In zo verre ben ik het dus volmondig eens met de vele citaten en motivatie/pep talk zoals gegeven in The secret. Het zal je een blijer en daardoor ook gezonder mens maken.

Rhonda Byrne gaat middels andere citaten echter zover dat ze mensen aanzet om reeds een leven te gaan leven alsof ze al rijk zijn, zodat ze uiteindelijk zullen krijgen waarin ze geloven, indien de gedachte aan zo'n leven ook daadwerkelijk positieve gevoelens op roept. Hier komt natuurlijk het gevaar om de hoek dat indien het niet werkt (je gevoelens daden en gedachten conform Rhonda Byrne niet geheel kloppen) je jezelf middels allerlei uitgaven in de nesten gewerkt hebt en je juist door dit boek een grote in problemen verkerende pessimist kunt worden.

Het boek is mooi uitgevoerd en bevat vele mooie citaten. De basis gedachte is reeds door vele grote meesters gebruikt zie mijn eerdere voorbeeld van Boeddha en ook Paramhansa Yogananda ging zitten en wachten in de overtuiging dat hij geholpen zou worden en zijn gedachten werden verhoord ofwel bewaarheid. Zorg wel dat je alleen dingen probeert en visualiseert waardoor je niet in de problemen kunt raken. Bij voorbeeld het jezelf voorstellen op een weegschaal met een mooi streef gewicht in plaats van veel geld uitgeven omdat het dan vanzelf wel goed komt.

Marci Shimhoff verwoorde het zo: Je moet eerst streven naar innerlijke vreugde, innerlijke rust, het innerlijke visioen, waarna alle uiterlijke dingen zullen verschijnen.

Citaten:

 

Citaat 1:

De overheersende gedachte of de mentale attitude is de magneet, en de wet is dat het gelijke het gelijke aantrekt, waaruit volgt dat de mentale attitude onveranderlijk de omstandigheden aantrekt die met zijn aard overeenkomen. Charles Haanel (1866 - 1949)

Citaat 2:

Het is het gevoel dat de aantrekking daadwerkelijk creëert, en niet het beeld of de gedachte alleen. Veel mensen denken: "Het volstaat als ik positieve gedachten denk, of visualiseer wat ik wil hebben."Maar als je dat doet zonder je rijk of liefhebbend of vreugdevol te voelen, dan komt de aantrekkingskracht niet tot stand. Jack Canfield

Citaat 3:

Je kunt anderen geen schade berokkenen met je gedachten, alleen jezelf. En omgekeerd vaar je er wel bij als je gedachten van liefde denkt.

Citaat 4:

Ontvangen betekent voelen zoals je je zult voelen wanneer je wens zich heeft gemanifesteerd. Door je nu goed te voelen kom je op de frequentie van wat je wil.

 

Waardering ***

Goed boek maar denk aan mijn kritische noot!

Gelezen Achtste druk NUR 725, ISBN 978 90 215 11030 Datum 2007

 

Waardering:

* of **
worden niet opgenomen in index omdat boek niet interessant genoeg is
***
Interessant boek. Het lezen waard!
****
Interessant boek. Het lezen waard! Met unieke inhoud.
*****
Interessant boek. Het lezen waard! Met unieke inhoud.Voor ingewijden

 

 

 

 

 

More >>

Terug naar Index Boekbesprekingen.

 

............ | ................................| .......................................| Contact Me |.................................... | ©2006 EE Company