Reisverslag Cyprus 21 - 28 februari 2002

Inleiding

Dag 1
Amsterdam – Lárnaka – Limassol

Dag 2
Troödos en omgeving

Dag 3
Langs de kust van Limassol richting Páfos

Dag 4
Choirokoitia – Agios Minas – Lefkara

Dag 5
Páfos

Dag 6
Lárnaka en omgeving

Dag 7
Lefkosía (Nicosia)

Dag 8
Lárnaka – Amsterdam

Foto's

Gastenboek

Dag 5: Páfos

We hadden verwacht dat het weer beter zou zijn, maar er vielen fikse buien. Na een vroeg ontbijt zijn we rond 8:30 uur vertrokken richting Paphos. Na de vele rotondes op de autoweg rond Limassol ligt er een uitstekende autosnelweg naar Páfos. Vanaf Limassol rij je in 45 min. naar Páfos. Wij hebben echter eerst secundaire wegen genomen, omdat we nog enkele foto’s wilden nemen van de fruitbomen (sinaasappelen, citroenen) in deze kuststreek.

Voor Páfos zijn we afgeslagen naar Geroskipou voor een bezichtiging van de Agía Parakeví kerk. De kerk heeft zes koepels en is een van de oudste en mooiste van het eiland. Hij is waarschijnlijk al in de 9e eeuw gebouwd. De goed bewaard gebleven wandschilderingen stammen uit de 10e, 12e en 15e eeuw.

Geteisterd door een hevige plensbui reden we Páfos binnen. Aan de haven hebben we eerst maar eens 2 parapluis gekocht. Dat heeft geholpen, want vanaf toen is het droog gebleven. Het havenfort is een markant gebouw, maar de bezichtiging ervan valt enigszins tegen. Vanaf het dak van het Turkse fort dat in 1592 op de restanten van ouder fort is gebouwd, hebt je een fraai uitzicht op de haven, de stad en het achterland. In het fort is tegenwoordig een museum over de Middeleeuwen gevestigd.

Pafos mozaïek.jpg (85848 bytes)Een bezoek aan het uitgestrekte opgravingsterrein in de buurt van de haven is een must voor iedereen met belangstelling voor de klassieke oudheid. De eerste overblijfselen van de stad zijn pas in 1962 bij toeval ontdekt door een ploegende boer. In de eerste villa die werd blootgelegd, ontdekte men een Romeins mozaïek van Dionysos, de god van de wijn –vandaar dat het huis naar hem werd genoemd. Later zijn nog meer restanten van villa’s ontdekt, die stuk voor stuk werden genoemd naar het thema van de mozaïeken die men er aantrof. Ze dateren van de 3e en 4e eeuw na Chr. en zijn samengesteld uit steentjes van verschillende kleuren. Er is slechts één zwart-grijs mozaïek gevonden. Dit is veel ouder (4e eeuw voor Chr.) en stelt het zeemonster Scylla voor.

Aan de voet van de lage, maar al van verre zichtbare vuurtoren uit de Britse tijd is in de 2e eeuw na Chr. een klein theater in de rotswand uitgehakt. Het had oorspronkelijk 25 rijen zitplaatsen.

Verderop langs de kust (richting Coral Bay) komen we bij de “Tombs of the Kings”. In de mooie rotsen langs de kust werd in de Hellenistische en de Romeinse tijd een groot aantal grafkamers uitgehakt. Koningen zijn hier nooit bijgezet, maar wel hoogwaardigheidsbekleders en leden van rijke families. In twee van de graven is, door middel van in de rotse uitgehakte zuilen, een zuilengalerij van een Romeinse villa nagebootst.

Tenslotte hadden we nog een bezoek willen brengen aan het Agios Neófytos klooster. Dit klooster, dat in de 12e eeuw is gesticht, ligt in de bergen boven Páfos. Toen we er aankwamen, was het klooster echter al gesloten. Uiteindelijk waren we pas tegen 19:00 uur terug in Limassol. Een lange dag, maar wel één van de mooiste en meest interessantste.