Werving

Om donaties te verwerven hebben wij hard gewerkt om een gevarieerd en kunstzinnig aanbod te kunnen aanbieden.
Op deze pagina volgt een opsomming van alle tot nu toe genomen initiatieven.

Een aantal kunstenaars hebben bijzondere bijdragen geleverd, hieraan is een apart menu-item gewijd, zie: Bijdrage kunstenaars.


1: Monoloog ‘Alejandra en José’: het verhaal van twee jonge mensen uit Mexico.

In het najaar van 2013 is het idee ontstaan om een stuk te maken over het leven van de kinderen in Mexico. Ik heb interviews afgenomen in Cuernavaca. Bij thuiskomst had ik heel veel materiaal. Al schrijvend en schrappend is de monoloog ontstaan. Het stuk verhaalt over gebeurtenissen die de kinderen echt hebben meegemaakt. Maar ook laten de jongeren zien dat zij ontzettend veel levenskracht hebben en dat de creatieve projecten hen weer zelfvertrouwen geven.

Heleen van de Berg (Vrijdagtheater) kende ik van een theatercursus die ik in 1993 bij haar had gevolgd. Haar manier van lesgeven sprak me heel erg aan. We konden het goed met elkaar vinden. Toen ik haar vroeg of zij het stuk wilde regisseren, zei ze volmondig "ja". Vanaf december 2013 tot en met juni 2014 hebben we hard gewerkt.
Op zondag 15 juni en woensdag 25 juni 2014 is het stuk in het Vrijdagtheater opgevoerd.

Inmiddels hebben we de monoloog al op veel plaatsen mogen spelen. En bieden deze nog steeds aan omdat het verhaal actueel blijft en de mensen die ons steunen een idee krijgen van het leven van de jongeren in Mexico en het belang van de projecten.



2: De film 'Límites sin Límite' (Grenzen zonder grens)

In deze film spelen jongeren uit het familiehuis van NPH in Cuernavaca de hoofdrol. De jongens en meiden in Mexico willen laten zien waarom mensen besluiten om hun land te verlaten. En wat geweld met je doet.

Zij zijn ontzettend trots op deze film en willen - naast het laten zien waarom mensen hun land verlaten - ook door middel van het vertonen van deze film hun steentje bijdragen aan het ophalen van geld hier in Nederland om de creatieve projecten in Mexico voortgang te kunnen laten vinden.

Inhoud van de film: de trek van Mexicanen naar de Verenigde Staten door het vele geweld in eigen land.

Regisseur: Jose Manuel Fernandez Mendoza

Duur van de film: ca. 30 minuten

Op 11 april 2017 is de film bij De3rdeverdieping te Arnhem in première gegaan.

Na het vertonen van de film is er een nabespreking.

3: Lezing Mexico-Ciudad

Mexico-Stad is gebouwd in het dal van Mexico, en wordt aan alle kanten omgeven door vulkanen (waaronder de beroemde Popocatépetl). Aan de hand van foto’s en filmfragmenten krijgt u een rondleiding door deze stad. We bezoeken het Zócalo, zien de rituele dansen van indianen, wandelen verder naar Palacio de Bellas Artes waar de muurschilderingen van o.a. Diego Rivera te bewonderen zijn, gaan naar het Antropologisch Museum en door naar de drijvende tuinen en natuurlijk slaan we het Frida Kahlo museum niet over. Ook de Basiliek van Guadalupe en het verhaal eromheen komt aan bod. En nog veel meer, want deze stad levert een onuitputtelijke bron aan bezienswaardigheden en verhalen. Duur: twee uur.

4: Lezing over het leven en werk van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo (6 juli 1907 – 13 juli 1954)

Op 17 september 1925 werd de bus waarin de achttienjarige Frida Kahlo door Mexico-Stad reed aangereden door een tram. Een stuk stalen leuning drong haar lichaam binnen door haar linkerzij en kwam er langs haar vagina weer uit. Maandenlang moest ze in bed blijven, ingekapseld in verband. Er werden spiegels aan haar ziekbed vastgemaakt zodat Frida zichzelf kon schilderen.

De eerste keer dat ik in Mexico het schilderij 'De gebroken zuil' zag, dwong dit schilderij mij stil te staan en was de pijn die het doek uitdroeg voelbaar. Het werk van Frida Kahlo toont nietsontziend haar fysieke pijn, haar liefde voor Diego Rivera en de pijn die deze liefde veroorzaakt, haar ontzetting bij haar miskraam en haar eenzaamheid. Maar ook haar levenskracht en de troost die zij vindt in het schilderen.

Aan de hand van een selectie van haar schilderijen treden we haar wereld binnen. Een wereld die de kijker een scala aan emoties biedt.

De lezing kan een uur duren of twee uur. Afhankelijk van hoeveel tijd er beschikbaar is.

5: Lezing over de grensproblematiek

De lezing is gebaseerd op het boek van Paul Theroux - Op de vlakte der Slangen. De schrijver reist langs de grens van de VS – Mexico vanaf de Grote Oceaan tot de Golf van Mexico. En praat met mensen die aan de Mexicaanse kant wonen, afgescheiden door een metershoog hek van de welvarende Amerikaanse kant, en met Amerikanen die door het hek zijn afgescheiden van de verarmde Mexicaanse kant.
Vertel me het einde van de schrijfster Valeria Luiselli. Valeria is tolk bij de immigratierechtbank in de VS en moet ieder kind dat de grens zonder ouder is overgestoken 40 vragen stellen. In theorie makkelijk maar in de praktijk is het ongelooflijk moeilijk om de verbrokkelde verhalen van de kinderen op papier te krijgen. Deze kinderen jagen niet de Amerikaanse droom na maar vluchten uit de nachtmerrie waarin ze leven.
De streep wordt een rivier van de schrijver Francisco Cantú. Om getuige te kunnen zijn van de gebeurtenissen aan de grens besluit Francisco dienst te nemen bij de US Border Patrol, de Amerikaanse grenswacht. Dit boek is zijn persoonlijke verslag. Hij detineert uitgeputte, uitgedroogde en wanhopige mannen, vrouwen en kinderen. Hij onderschept drugspartijen en bergt dode lichamen. Het werk eist een zware tol, hij krijgt nachtmerries en neemt ontslag. Maar ook daarna blijft de periode hem volgen. In dit boek probeert hij zijn geschiedenis een plaats te geven.

Deze lezing wordt vaak gegeven in combinatie met de film ‘Limites sin Limite’.

Duur: lezing anderhalf uur
In combinatie met film twee uur.

6: Lezing over Diego Rivera

Diego Rivera (Guanajuato, 8 december 1886 – Mexico-Stad, 24 november 1957) was een Mexicaans muralist.

Rivera schreef zich op tienjarige leeftijd in bij de Academie van San Carlos. Van 1907 tot 1921 verbleef hij in Europa, waar hij in contact kwam met verschillende schilders en de invloed onderging van nieuwe stijlen. Hij verbleef vooral in Parijs waar hij in aanraking kwam met het op dat moment opkomende kubisme. In navolging van grote namen als Pablo Picasso omarmde hij deze nieuwere post-impressionistische kunststijl. Alvorens zijn opleiding en verblijf in Europa af te ronden, bezocht Rivera verschillende Italiaanse steden. Hier bestudeerde hij o.a. talrijke klassieke fresco’s. Zijn opleiding in Europa zou een enorme invloed hebben op zijn latere werken. Vanaf 1914 verschenen er Mexicaanse motieven in zijn schilderijen en groeide zijn patriottisme.

Vrijwel zijn gehele oeuvre bestaat uit muurschilderingen. Deze immense fresco’s waren vooral te bezichtigen in openbare gebouwen, hierdoor verwierf Rivera bekendheid. Het werk van Diego Rivera kan beschouwd worden als het schilderen van verhalende geschiedkundige taferelen. Zijn werken bevatten voornamelijk elementen uit het kubisme alsook uit de Azteekse traditionele kunst. De vaak versimpelde personages in zijn muurschilderingen zijn een goed voorbeeld van de kubistische invloed. Zijn veelvuldig gebruik van symboliek slaat dan weer terug op de klassieke Mexicaanse of Azteekse kunst.

Rivera’s derde vrouw was de surrealistisch kunstschilderes Frida Kahlo, met wie hij in augustus 1929 trouwde. Het was een tumultueus huwelijk en beiden hadden buitenechtelijke affaires. In 1940 verliet Kahlo Rivera, maar ze hertrouwden in december van datzelfde jaar. Hun namen zijn voor altijd met elkaar verbonden.

Tijdens de lezing maken we via de muurschilderingen en schilderijen een reis door het leven van Diego Rivera.

Duur lezing: twee uur.

Speciale akties

Naast het aanbod dat wij nu hebben, zijn er ook speciale acties geweest die ervoor hebben gezorgd dat de projecten in Mexico gerealiseerd kunnen worden. Uiteraard houden wij u op de hoogte van nieuwe specials!


Benefiet muziek-festival

Samen met Karen Brouwer (dirigente van Onbeperkt Talent) hebben we een Benefiet muziek-festival georganiseerd met optredens van diverse groepen en daarnaast was er de hele dag in Ede, op diverse locaties, straattheater te zien. Mieke Verbrugge en ik hebben dat deel op ons genomen samen met een groep enthousiaste jongeren.

El Sueno

De groep jongeren die meedeed wilde verder, we hebben bij diverse scholen gevraagd of meer jongeren mee wilden doen en "El Sueno" ontstond. Een groep enthousiaste en talentvolle jongeren die "Romeo en Julia" op de planken heeft gezet in Huis Kernhem. Het optreden (14 mei 2011) in Huis Kernhem was een succes.

De jongeren zijn weer uitgewaaierd maar hebben een grote bijdrage geleverd aan het verwezenlijken van het tweede project.

Tekening per opbod verkocht

Luca Ruitenberg heeft een hele mooie tekening gemaakt en die mochten wij voor ons project per opbod verkopen op de site. En Teus Weijman was de hoogste bieder.

Tekening verloot

Alejandro heeft voor ons een mooie tekening gemaakt. Lezers van de nieuwsbrief hebben geld overgemaakt en onder hen is deze tekening verloot.

Annefried Heyblom heeft die gewonnen.

Diaconaal project

Wij zijn voor 2016 - 2017 het Diaconaal Project voor een jaar bij de Parkstraatgemeente Arnhem.

En bij het spelen van de monoloog ‘Alejandra en José’ bij de Parkstraat zorgde een heel speciaal iemand voor de muziek! Eric Vaarzon Morel!

Wij hebben hem gevraagd om te omschrijven waarom muziek voor hem zo belangrijk is in zijn leven. En zijn antwoord is: la múscia es mi lenguaje!