Rijnstreekhopper    de niet-officiële webstek

Nieuwsbrief Klagen ? Gemopper Zoeken Deze webstek Contact

Startpagina
Nieuwsarchief
Artikelen
Jaarverslagen
Onderzoeken
Buiten de regio
Overige documenten
Verwijzingen




 

 

 

 

 

 

> Jaarverslagen  > Jaarverslag 2002 > Verslag 2002

De Rijnstreekhopper in 2002:
een persoonlijk jaarverslag door Ben Vermeer, 
16 januari 2003

 
De Rijnstreekhopper is een vorm van collectief vraagafhankelijk vervoer in Alphen aan den Rijn en omgeving. Zij voorziet sinds 1 januari 2001 in het openbaar vervoer naast en in de plaats van enkele buslijndiensten, en is ook toegankelijk voor mensen met een mobiliteitshandicap. Voor de laatste groep passagiers gaat het om deur-tot-deur vervoer.

De opsteller van dit verslag heeft het hele jaar de ritten nauwkeurig geregistreerd. Het is een persoonlijk verslag, gebaseerd op eigen ervaringen. In totaal werden 188 ritten uitgevoerd. Als de hopper te vroeg of te laat kwam voorrijden, dan werd dit gemeld aan de Stichting Rijnstreekhopper.

Er waren 6 ritten te vroeg (3%, 2001: 4%), gemiddeld 13 minuten. Bij 9 ritten kwam de hopper te laat (5%, 2001: 13%).  De tijdsoverschrijding, rekening houdend met de reglementaire marge van 30 minuten, varieerde van 5 tot 25 minuten, gemiddeld 10 minuten. de hopper kwam dus vaker op tijd dan het voorgaande jaar:  een verbetering van  83%  naar  92%.  Daarmee is het aantal keren gehalveerd, dat de hopper niet op tijd reed,  dus een grote verbetering.   Diverse chauffeurs en andere passagiers vertelden mij de indruk te hebben, dat er vaker op tijd wordt gereden.  Daarom vermoedt de opsteller van dit verslag, dat het beter functioneren niet ligt aan een (positief) discriminerende behandeling van de ondergetekende door de hoppercentrale – kritiek kan zo'n uitwerking hebben -, maar een algemene trend verraadt.

In het verslagjaar werden klachten over het vastzetten van de rolstoel niet kwantitatief bijgehouden. Maar ook dan waren er nog problemen met het gebruik en functioneren van de sjorbanden, keuze van de ankerpunten en verantwoord fixeren van hand- of duwwagen. Mijn ervaringen hiermee komen overeen met het beeld, dat wordt weergegeven in de brochure Veilig vervoer met de rolstoel: dat kan beter ! en de Tussenrapportage van onderzoek door TNO  (zie ook  Rolstoelvervoer).

----------------------------------------------------------------------

                               

 Volgende pagina ]