Familie Onderzoek....Stamboom informatie

Algemene informatie over het onderzoek.

Introductie:

Mijn naam is Johannes Jacobus (Joop) Pison geboren 3-9-1952 te Leiden. Ik woon in Alphen aan den Rijn in Nederland. Mijn vader is Adrianus Pison geb. 1-9-1923 te Leiden (en overleden 23-11-2004 te Leiderdorp). Wij komen dus uit Leiden. Ik ben nu langzaam bezig met het onderzoeken van de stamboom. Misschien ben je wel (heel ver) familie van ons? Zie ook: Het onderzoek

Onze Nederlandse familie heeft zeer lang in de lakenindustrie gewerkt te Leiden. Familieleden van mij zijn al enige tijd opzoek naar onze voorouders en verwanten. Van naamsverwanten uit BelgiŽ en de provincie Limburg (Nederland), waarmee ik regelmatig contact heb, heb ik inmiddels begrepen dat er Pison'en in Vlissingen en Den Haag hebben gewoond en gewerkt, o.a. als "Loodsman". U ziet naast de Nederlandse familie Pison is er ook een Belgische. Tot op heden is de naam de enige verwantschap, er is nog geen bloed verwantschap ontdekt. 

Ook zorgt dit medium (internet) dat ik van diverse onverwachte kanten informatie aangerijkt krijg, over voorouders en naamgenoten. Spontaan of via zelf onderzoek. Op de genealogische link pagina kunt u naar diverse pagina's doorlinken, waarop informatie over een Pison of meerdere Pison'en staat vermeld. Ook genealogen, waarvan niet de naam Pison maar een aangetrouwde naamverwant de voornamelijke oorzaak is dat hij of zij mijn site bezoekt, geven mij aanvullende informatie of komen met suggesties en vragen.

Via de Zuid-Hollandse Vereniging voor Genealogie heb ik vernomen dat (omdat de familie Pison waarschijnlijk met de handel in lakens te maken hebben gehad) van oorsprong vanuit Frankrijk via Brugge (mogelijk i.v.m. handelsbeperkingen) ook wel eens via Engeland in Leiden (laken-stad met een lakenhal) terecht zijn gekomen. (Zie voor algemene historische informatie "Leiden textielstad".)

Recente informatie vanuit Engeland geeft aan dat de firma "Pison ltd" niets te maken heeft met de familie-achternaam Pison. De echtgenote van de eigenaar heeft deze naam bedacht:  "Pison is a company name chosen out of a naming competition for a name for our 3D and Production Company. My wife found it and it comes [in our case] from the Bible :- Genesis 2:10-14."

Internet & Informatie:
Via Internet ben ik in BelgiŽ 21 families Pison tegen gekomen. In Frankrijk ben ik via GeneaNet een 15 bestanden tegen gekomen van Pison. Inmiddels heb ik ook e-mail correspondentie met dr. Thomas Pison uit America, hij vond ook mij via Internet. Op 23 november 2000 heb ik hem ontmoet in Leiden. Zie hiervoor "Pison Newspages" en ook "Genealogische links". 

Via een zoektocht op Internet ben ik ook een zekere Kalpurniusz Pison Frugi, Lucius Calpurnius P Frugi (II w. p.n.e.) jako konsul z 133 p.n.e. pokonal in de Encyklopedia van Polen tegen gekomen. (?????) De tekst is in het Pools (en dat kan ik niet lezen). Ook heb ik een Gilles Pison (editor) van paperbacks en een Ch. Pison die boeken schrijft over "asthma" (in het Engels).

De familie Pison is m.i. niet zo erg groot in Nederland en BelgiŽ. Het valt mij dan ook op dat er via internet hier en daar Pison’en te traceren zijn. In Frankrijk daar-in-tegen wonen er veel meer Pison'en. Daar komt Gilles Pison dan ook vandaan. In de Franse Pison-familie is een voorvader A. F. Pison du Galland (1747-1826). Hij was secretaris van Franse Nationale Assemblee gedurende de zomer van 1789. Hij heeft deelgenomen aan het ontwerpen van de artikelen voor de markies Lafayette’s officiele "Declaration of the Rights of Man" in 1789. Er is een standbeeld van A.F. Pison du Galland in Grenoble.

Het is interessant en zeer curieus dat de naam Pison hier zo weinig voorkomt en toch op internet een aantal aardige ontdekkingen heeft bewerkstelligd.

Terug naar 1999:
Inmiddels heb ik in 1999 met een andere verre verwant contact gehad. Hij is een zoon van een vrouwelijke Pison hij heet: Wim van Ark. (Wim is in 2002 helaas overleden.) Hij heeft tot 1800 informatie verzameld. Ook heb ik met een neef (Theo Pison) van mijn vader contact gehad. Hij kwam tot de zelfde gegevens als Wim van Ark, nl. de geboortegegevens van Franciscus Pison in 1806. Verder is er de geboorte informatie van Trijntje Pison gevonden, 1648. Echter het microfiche daarvan is nog niet gevonden. Ontbrekende gegevens, of informatie waarnaar wij op zoek zijn heb ik op de pagina Opsporing Verzocht gezet.

Doordat men in het verleden niet goed hebben kunnen schrijven is er ook wel eens Piesson, Pieson, Piezon etc genoteerd. Mijn vader is nu ook enthousiast geworden en gaat er nu ook mee bezig om onderzoek te verrichten. Met het software genealogieprogramma "Pro-Gen" heb ik de aanwezige gegevens, voor wat betreft de Nederlandse familie Pison, verwerkt en gerangschikt tot 1806. Ook de Belgische familie Pison werk hard om informatie te verstrekken. Hierbij moet ik met name Ria Pison, Jos , Greet Pison, Rudie Pison, Denise en Frank Van Calenbergh bijzonder hartelijk bedanken voor de informatie die zij tot op heden hebben verstrekt. De resultaten kunt u hiervan terugvinden in de stamboomgegeven Pison Nederland en Pison BelgiŽ.

Website's achtergond informatie:

Begin 1999 ben ik begonnen met de opzet van een website, niet wetende wat er allemaal bij komt kijken. Een beetje analfabeet op het gebied van website maken en hoe het ingericht moet worden ben ik gestart bij de inmiddels gestopte provider Digitale Stad Leiden (DSL). Daar ik lid ben van HCC en deze hobby computerclub (overigens de grootste in Europa) zelf met HCCnet startte ben ik ook daarin meegegaan. Echter de hoeveelheid ruimte 1 mb was voor mijn te bouwen site te krap. Daarom ben ik ook bij de free providers MyWeb later Wanadoo (deze website bestaat niet meer), die goed aangeschreven staan qua ruimte en snelheid, een website begonnen. Links over en weer moeten het surfen binnen mijn websites makkelijk maken. Inmiddels is de mogelijkheid bij HCCnet iets verruimd. Tevens zit ik te denken om de genealogie-site in een nieuw jasje te steken. Een ontwerp daarvoor staat bij Carla's Graphic Designs. Inmiddels ben ik daar nu langzaam aan mee begonnen. (mei 2003). Inmiddels is het oktober 2011 en omdat MicroSoft Frontpage niet meer bestaat ga ik de website nu totaal vernieuwen met WebSite 5X Evolution 9. Dit project gaat nu starten en zal enkele maanden duren, daar dit in mijn vrije tijd zal moeten gebeuren.
Voorlopig blijf ik met frontpage nog updates verrichten.

Historische links op de Genealogische links pagina.....

De diverse links op de genealogische links pagina houden verband met het gemak wat ik heb aan die sites. Om u daar ook van te laten meegenieten heb ik ze op deze pagina geplaatst. Ook de historische pagina's hebben een nut. In mijn speurtocht heb ik ook suggesties gekregen voor wat betreft de mogelijkheden waar voorouders vandaan zouden zijn gekomen. Hugenoten, Belgische textielarbeiders, soldaat uit de Zwitserse Garde van Napoleon, mensen overgestoken vanuit Engeland naar Nederland of zelfs vertrokken met de Pelgrim Fathers. U ziet je moet of mag geen mogelijkheid uitsluiten. Het contact dat eind 2000 is gelegd tussen dr Thomas Pison uit New York en geeft aan dat er mondiaal gekeken moet/kan worden voor wat betreft de naam Pison. Overigens ook Leiden is ontstaan als een samenraapsel/een toevluchts oord van vluchtelingen. Het is jammer dat de "Stadhuisbrand" van 12 februari 1929 ook een gedeelte van het archief heeft vernietigd. Bepaalde gegevens zijn dan ook verloren gegaan. Toch hoop en vertrouw ik dat ik met deze site meer inzicht aan aanderen heb gegeven en zal geven, ik heb het in ieder geval wel gekregen, al is het maar een beetje gezien alle informatie die er zou kunnen zijn.....

Zoals gezegd dit is echter nog maar erg prille informatie. Heeft u meer informatie…… Stuurt u mij dan een Emailtje.

Zie ook .......GENEALOGISCHE links

wpe1.jpg (860 bytes)   Klik hier home.gif (8122 bytes) om naar mijn beginpagina te gaan.    Update: 6 mei 2017

Free counter and web stats