...HOME..
..Contact.. ..DOWNLOADS.. ..Nieuws.. ..Forum/Vragen.. ..Links.. ..Webinfo.. ..boek_gratis.. ..Credits..











Schenkbelasting

Schenkbelasting
tarieven, vrijstellingen


Vrij van Recht

Schenken op papier

Verkoop woning aan kind

Erfdelen uitbetalen
.

Schenking euro 100.000 vrij?
.



overige hoofdstukken
"wordt aan gewerkt"






Successiewet / Erfbelasting / Schenkbelasting
Uitbetalen erfdelen.


Wanneer de wettelijke verdeling van toepassing is, of in een testament is een ouderlijke boedelverdeling, ex artikel 1167 BW, opgenomen, dan worden alle vermogensbestanddelen van de nalatenschap aan de langstlevende partner toegedeeld. De erfdelen van de kinderen moet de langstlevende partner in contanten schuldig blijven.
De kinderen verkrijgen dan een vordering op de langstlevende partner ter grootte van hun erfdeel.

De erfgenamen kunnen dan een rente afspreken, of dit is in een testament opgenomen. Worden er geen afspraken over de rente zijn gemaakt, dat is het rentepercentage de wettelijke rente minus 6.

De kinderen kunnen hun erfdeel niet opeisen. Wel kan de langstlevende partner beslissen of deze de erfdelen wil uitbetalen.

Uitbetalen van een erfdeel is niet altijd voordelig. Het is dan ook verstandig, voordat de erfdelen worden uitbetaald, goed uit te rekenen of dit niet te veel gaat kosten. Er kunnen namelijk schenkbelasting en erfbelasting problemen zijn.

Bij het overlijden van de eerststervende waren de vorderingen belast met erfbelasting. Deze was dan ook berekend over de contante waarde van het erfdeel. Dit omdat de kinderen een vordering kregen, opeisbaar bij overlijden langstlevende.
Deze contante waarde was berekend op basis van de statistische levensverwachting van de langstlevende partner.
Wanneer nu tijdens leven de erfdelen toch voor 100% worden uitbetaald, dan zal er sprake zijn van een schenking. (de contante waarde berekend bij overlijden van eerststervende was berekend op de levensverwachting langstlevende. Nu eerder wordt uitbetaald, klopt dit dus niet meer)

Er zal dus geen probleem zijn, indien de erfdelen voor de contante waarde wordt uitgekeerd.

voorbeeld

    Bij overlijden eerstervende was het erfdeel kind euro 100.000 De leeftijd van de langstlevende partner was toen 50 jaar en er was een rente afgesproken van 4% per jaar De contante waarde van het erfdeel ad euro 100.000 is dan euro 59.080, over deze contante waarde was toen erfbelasting betaald. Tien jaar later wil de langstlevende partner het erfdeel toch nog uitbetalen aan kind Elk jaar is er 4% rente bijgeteld zodat nu de waarde van de vordering nominaal euro 140.000 is. De contante waarde, over euro 140.000 is, gezien de leeftijd van de langstlevende partner nu euro 95.900 Om geen problemen met de schenkbelasting te krijgen mag niet meer dan euro 95.900 worden uitbetaald. Wanneer meer wordt uitbetaald, dan zal over dat meerdere schenkbelasting schuldig zijn.
Hierbij merk ik op dat de berekening van de contante waarde een wat ingewikkelde wiskundige berekening is. Indien u toch al worden uitbetaald, vraag dan eerst aan de Belastingdienst wat de contante waarde is.

Door het uitbetalen van de contante waarde erfdeel, is het verschil tussen euro 140.000 en euro 95.900 verdwenen. Bij overlijden van de langstlevende maakt dit deel dan onderdeel uit van het eigen vermogen en zal belast zijn met erfbelasting.

Dus wanneer de langstlevende dan na 5 jaar komt te overlijden, dan kan er geen schuld eerststervende meer in mindering worden gebracht.

Zou het erfdeel niet zijn uitgekeerd, dan heeft de langstlevende bij haar overlijden een schuld aan de kinderen van euro 100.000 plus 15 jaar rente a 4% is euro 160.000. wat belastingvrij is.

Gezien bovenstaande is het niet altijd voordelig de erfdelen uit te betalen. Wanneer een kind toch geld nodig heeft, kan het voordeliger zijn dit aan het kind te lenen. Bijvoorbeeld tegen een rente van 3%. Dit valt dan weg tegen de betalen rente van 4% schuldig gebleven erfdeel en er is toch nog een winst van 1%