...HOME.. |
..Contact.. | ..DOWNLOADS.. | ..Nieuws.. | ..Forum/Vragen.. | ..Links.. | ..Webinfo.. | ..boek_gratis.. | ..Credits.. |
|
Successiewet / Erfbelasting Schenken op papier Schenken op papier, of een schuldigerkenning uit vrijgevigheid, is een overeenkomst, waarbij de schenker een bedrag schuldig erkend, zonder dat ze daadwerkelijk geld als lening wordt gegeven. Wanneer er aan een aantal voorwaarden worden voldaan, dan kan de "schuld" in mindering van de nalatenschap van de schenker worden gebracht. Door de schuldigerkenning is er sprake van een "echte" schuld. De schuldigerkenning of schenking op papier is een prima middel om de uiteindelijke erfbelasting te verlagen. Om dit te bewerkstelligen moet er wel aan een aantal voorwaarden moeten worden voldaan. De voorwaarden waaraan moet worden voldaan is:
b. er moet jaarlijks daadwerkelijk en aantoonbaar minimaal 6% rente worden betaald aan de kinderen.
De schuld is hoger dan de vrijstelling voor de schenkbelasting, daarom wordt er ook aangifte schenkbelasting ingediend. Op vaders 65 verjaardag wordt de schuld aan kind uitbetaald. Omdat vader nog niet is overleden zal dit verder geen probleem geven voor de erfbelasting. (wel moet tijdens leven het kind deze vordering aangeven bij de inkomstenbelasting .(wanneer hierdoor box3 hoger wordt dan de vrijstelling box3) Een andere zeer belangrijke voorwaarde is, dat er jaarlijks aantoonbaar minimaal 6% rente moet worden betaald. Wanneer dit niet is gedaan, kan de schuld niet in mindering van de nalatenschap worden gebracht. Zelfs wanneer er altijd rente is betaald en 1 jaar is vergeten, kan de schuld niet in mindering van de nalatenschap. (met uitzondering de rente van het lopende jaar) De betalingen van de rente moet worden aangetoond. Dan kan door bewaren van de overschrijvingskaarten van de bank (of uitprinten internetbankieren) Indien de schuldigerkening hoger is dan de vrijstelling voor de schenkbelasting moet er ook een aangifte schenkbelasting worden ingediend. Wat is het voordeel van een schenking op papier. Dat kan eenvoudig worden weergegeven.
schuldigerkenning, schenking op papier op 1-1-2010 aan kind euro 50.000 schenkbelasting is dan schuldig over euro 50.000. vrijstelling was euro 5.000, schuldig aan schenkbelasting euro 4.500 Op 31-12-2-13 komt vader te overlijden, zijn vermogen is op dat moment euro 100.000 daar gaat dan de schuldigerkenning van euro 50.000 af, blijft er een saldo nalatenschap is dan euro 50.000 erfbelasting is verschuldigd over euro 50.000, vrijstelling euro 19.535 erfbelasting is dan schuldig over schenking en overlijden euro 7.547. Vermogen is op 31-12-2013 euro 112.000 (dit is hoger, omdat jaarlijks, 4 x rente moest worden betaald over de schenking) Nu dit niet betaald is, is het vermogen euro 50.000 + niet betaalde rente erfbelasting is euro 112.000 vrijstelling euro 19.535, schuldig aan erfbelasting euro 9.247 Wanneer er dus geen schenkingen zijn gedaan is totaal schuldig erfbelasting euro 9.247 wanneer er wel schenkingen zijn gedaan euro 7.547 voordeel is dan euro 1.700 Wel moet nog rekening worden gehouden met het feit dat de kinderen bij de inkomstenbelasting de schenking/vordering moeten aangeven in BOX3, er moet daarover ook nog 1,2% IB worden betaald en dat de schuldigerkenning met een notariële akte moet worden opgemaakt. De notariskosten liggen tussen de euro 400 en euro 700 (zie www.degoedkoopstenotaris.nl |