Dit is de homepage van Orion

De lemsteraak 'Orion'

Van 1997 tot 2017 hebben wij 21 seizoenen mogen zorgen voor deze oude dame: de Orion. In januari 2018 dragen we haar over aan een nieuwe eigenaar. De Orion is een Lemsteraak van 8.50 meter gebouwd in 1907 bij De Boer in Lemmer. Het schip is van ijzer ('staalijzer' zegt de Boer) en geklonken. Van binnen is het schip nog vrijwel origineel. In de kajuit zijn drie slaapplaatsen, in het vooronder twee kooien en een zeilenkooi die ook als kinderkooi te gebruiken is.

In 2007 was het honderd jaar geleden dat het schip van stapel liep. We hebben dat gevierd met een feestelijke herwaterlating in mei en met een monografie. Een voorpublicatie daarvan '100 jaar Orion, het eerste plezieraakje van De Boer' verscheen in oktober in de Spiegel der Zeilvaart. Een stukje van de geschiedenis is nog niet helemaal duidelijk (1918 - 1930). We hopen dat onze 'vragen'-pagina tot reacties en aanvullingen leidt.

De Lemsteraak is een traditioneel visserschip van de voormalige Zuiderzee. Orion heeft alleen nooit als visserschip gevaren, het is de eerste Lemsteraak die door De Boer als jacht gebouwd is. De Lemsteraak behoort tot de klasse van de Ronde en Platbodemjachten. De Ronde en Platbodemjachten hebben een eigen behoudsorganisatie, de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten (SSRP). Orion was al vroeg in het Stamboek ingeschreven; zij voert plaquette nr 043. De SSRP maakt deel uit van de Federatie Oud-Nederlandse Vaartuigen (FONV).

Varend Monument wimpel
De Orion is opgenomen in het Nationaal Register Varende Monumenten van deze Federatie. Daarom voeren we ook de monumentenwimpel. Ons inschrijfnummer in het register van de FONV is 850.
Het schip is gemeten en heeft sinds 1950 het zeilnummer OC 2 en tegenwoordig VC 2. In de jaren 1915-1925 was het zeilnummer OC 3.

Het meest typische kenmerk van Ronde en Platbodemjachten is dat zij zijzwaarden hebben zoals je op bovenstaande foto kunt zien (als je goed kijkt - hier is het duidelijker). De normale zeilvoering van de Orion bestaat uit een grootzeil, een fok en een kluiver, en er kunnen ook nog een waterzeil en eventueel een aap of bezaan worden gezet. Ook hebben we een Bollejan.

Afmetingen
De meeste Lemsteraken zijn groter dan de onze (meestal zo 10 tot 12 meter) maar ons schip heeft met 8,5 meter een mooi maatje waar je zowel op de Friese binnenwateren en het IJsselmeer als op het wad mee uit de voeten kunt. Op de meetbrief staan nog wat meer maten vermeld maar er missen een paar interessante voor het toerzeilen:

Bijzondere details
Op een aparte pagina zijn een aantal typische details van de Orion met foto's gedocumenteerd.

Halfmodel
's Winters liggen we in de winterberging bij de firma Stofberg en Zn in Enkhuizen. Eind 2005 vervaardigde wijlen Pa Stofberg voor ons een halfmodel van de Orion.

Foto's
Op een aparte pagina staan diverse zeilfoto's uit de jaren 1998 - heden. In 2010 waren we te gast bij de 100-jarige KWV De Kaag, omdat ons schip ook al bij de oprichting in 1910 aanwezig was. We staan ook prominent in het lustrumboek 'Graag naar de Kaag'. Daarnaast werden we geïnterviewd voor de Elsevier-special ter gelegenheid van Sail 2010: "Wie aan het roer staat is de baas!".

Bijboot 'Canis Minor'
Als bijboot bij de Orion hadden we van 1998 tot 2003 een piepklein schouwtje van 2.50 m lang, de Canis Minor. Toen de kinderen er met 15 jaar uitgegroeid waren, hebben we haar aan een andere liefhebber overgedaan, maar de aparte webpagina is er nog.

Tot slot
We houden de Orion in de vaart met twee stellen (familie). Gedeeld eigendom van een boot heeft voors en tegens. Wat ons betreft is er vooral veel voor .


E-mail sturen? Stuur hem naar orion.boot@hccnet.nl!


This page is Copyright © 1999-2017, Webspider Corporation.
E-mail: Orion.boot@hccnet.nl
E-mail Webspider Corporation: webspider.corp@hccnet.nl
Last revision: 2017/09/28