Landschap 
 Wandelingen 
 Planten & Dieren
 Historie 
 Toegang 
 Horeca 
 Overig 
 
TOEGANG TOT DE LANDGOEDEREN, BEREIKBAARHEID EN MEER
 


  L A N D G O E D   D E   H O R S T E N
 
Ingang

Ingang en parkeren
De hoofdingang bevindt zich aan de Papeweg 2245 AD in Wassenaar. Daar treft u ook een tweetal parkeerterrein waarop gratis geparkeerd kan worden. De tweede ingang is te vinden aan de Horstlaan, aan de Zuidwestkant van Voorschoten al waar niet geparkeerd kan worden.
 
N.B. Het vroegere parkeerterrein aan de zuidelijke ingang is enkele jaren geleden opgeheven.
Er is wel een groot parkeerterrein gekomen aan het einde van de oprijlaan naar kasteel Duivenvoorde.
Een aardig wandelpad met een smalle (onaangename) tunnel onder de spoorlijn verbinden het parkeerterrein van kasteel Duivenvoorde met de zuidelijke ingang van de Horsten. Het is ongeveer 15 minuten lopen.
 

Openingstijden park
Zomerseizoen: 1 april - 1 september: alle dagen, van 9.00 - 19.30 uur
Winterseizoen: 1 september - 1 april: dinsdag t/m zondag 9.00 - 17.00 uur (n.b. dus op maandag gesloten)
 

Toegangskaartje niet meer nodig, alleen een parkeerkaart
Indien u van de parkeerplaats gebruik wilt maken kan dit alleen via betaald parkeren, met een dagkaart of jaarkaart, gekoppeld aan het kenteken.U kunt dit ter plaatse regelen via de QR codes op de borden of via de knop 'koop uw parkeerticket' op het menu van de pagina van www.landgoederendehorsten.nl.

Attentie: vanwege het kwetsbare karakter van het landgoed zijn honden (ook aangelijnd) NIET toegestaan (met excuus aan uw 4-voeter)
 


Bereikbaarheid met het openbaar vervoer
 
Noordelijke Ingang de Horsten (Papeweg):
Zie de lijnennetkaarten van de vervoerders of gebruik de openbaarvervoerssite 9292.nl
De zuidelijke ingang de Horsten met Kasteel Duivenvoorde
Zie de lijnennetkaarten van de vervoerders of gebruik de openbaarvervoerssite 9292.nl
 


Excursies (IVN)
Het landgoed de Horsten organiseert zelf geen excursies. Daarvoor bent u aangewezen op andere instanties als de Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie (IVN). IVN logo
 
Enkele keren per jaar organiseert IVN afdeling Leiden een begeleide wandeling door de Horsten. Informatie over deze en andere excursies kunt u vinden op de site van IVN Leiden.
Ook de Haagse afdeling van IVN organiseert regelmatig een excursie.
Zie hiervoor de site van IVN Den Haag bij 'Wandelingen'.


Trouwfoto's in de Horsten
Mogelijkheden en kosten

Optie 1: lopend:
Toegestaan mits alle personen in het bezit zijn van een geldig toegangsbewijs
Optie 2: met één (bruids)auto
Toegestaan mits voorzien van een vergunning, gekocht via bovengenoemde site, uiterlijk het laatste weekend voor de huwelijksdag. Kosten vergunning: 50,- €
Parkeren (bruids)auto: uitsluitend net voorbij het theehuis aan de rechterzijde van de weg.
 


Haardhout kopen
Haardhout uit de Horsten is te verkrijgen via de Firma G. de Mooij,
tel. 070-352.20.07
 


  K A S T E E L   E N  P A R K  D U I V E N V O O R D EHet park
Het park van het kasteel is het gehele jaar open voor wandelaars van 09.00 uur tot zonsondergang (uiterlijk 19.30 uur). Toegangsbewijzen zijn verkrijgbaar bij de automaat bij het parkeerterrein (N.B. Er kan alleen gepind worden).
Wandelaars op het landgoed van Kasteel Duivenvoorde kunnen een doorlopende (gezins)wandelkaart kopen die het hele kalenderjaar geldig is. Deze wandelkaart is tevens geldig voor het Koninklijk landgoed De Horsten. Parkeren kan vlakbij op het grote parkeerterrein aan het einde van de Duivenvoordelaan. Let op: de ingang van de laan ligt wat verscholen tuusen twee kleine ingangspilaren aan de Veurseweg. U rijd er zo aan voorbij!
 

Het kasteel
Het kasteel is voor rondleidingen geopend van medio april tot en met eind oktober. Op zondag en maandag is het kasteel gesloten. Deskundige gidsen verzorgen om 14.00 uur en 15.30 uur een rondleiding voor de bezoekers, waarvoor niet gereserveerd hoeft te worden.
Voor verdere informatie (bereikbaarheid, kosten dag- en jaarkaart park, rondleidingen kasteel, enz.) zie de eigen site van kasteel.

Rondleidingen in kasteel Duivenvoorde
Rondleidingen in het kasteel worden gehouden van mei t/m september, op dinsdag tot en met zaterdag en in de herfstvakantie (midden Nederland) op dinsdag t/m zaterdag, om 14:00 uur en om 15:30 uur.
Op de zondag en de maandag en gedurende de winterperiode is het kasteel voor rondleidingen gesloten.
Kosten 5,00 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen tot 16 jaar (museumkaart of andere kortingen zijn niet van toepassing.
Meer informatie vindt u op de site van kasteel Duivenvoorde .