Hoofdmenu:
Koninklijke Kaderschool Luchtmacht
AEDIFICIUM INDIGET FUNDAMENTO
Een gebouw heeft een grondslag nodig
Op het complex aan de Koningsweg te Schaarsbergen, waar voorheen de Radio Radar School en de Luchtmacht Electronische School was gevestigd, werd op 2 mei 1960 "Luchtmacht Kader School" (LKS) opgericht.
De situatie vóór de LKS was, dat de aspirant beroepsonderofficier eerst het Luchtmacht Instructie Regiment in Nijmegen bezocht daarna een technische school, dan volgde een plaatsing op een of meerdere bases voor praktijkervaring, dan opnieuw een technische school, dan weer een basis en na twee jaar moest hij naar de Luchtmacht Officiers- en Kaderschool (LOKS) te Breda voor een voortgezette militaire vorming van drie maanden.
Door de oprichting van de LKS kwam er een eind aan de tijd dat de aspirant beroepsonderofficier verschillende scholen moest doorlopen en tussendoor steeds voor korte tijd op een basis werd geplaatst. Een ander voordeel was dat het merendeel van de aspirant beroepsonderofficieren tijdens hun opleiding onder het administratieve commando van de Commandant van de LKS bleven.
Op de LKS werden de beroeps Onderofficieren van de Luchtmacht opgeleid voor hun militaire- en kadervorming. Ook de voortgezette kadervorming tot sergeant-majoor, de Hogere Onderofficiers Cursus (HOOC) werd hier gegeven. Later kwamen daar de dienstplichtigen en KVV's die onderofficier moesten worden bij alsmede de beroeps- en reserve korporaals voor het zogenaamde "Hulpkader". Voor degenen die niet aan de vooropleidingseisen voldeden maar wel de capaciteiten bezaten om onderofficier te worden, werd een zogenaamde "schakelklas" opgezet.
Op de LKS bevond zich ook een schooldrumband die jaren lang onder leiding stond van Sergeant (-Majoor) van der Wart. Hij zorgde er voor dat allerlei onmuzikale leerlingen officiële en leuke deuntjes konden spelen zodat ze bij diverse plechtigheden en vieringen hun opwachting konden maken.
Op 23 april 1970 krijgt de LKS bij Koninklijk Besluit no. 32 het predicaat "Koninklijk" en heet het voortaan "Koninklijke Kaderschool Luchtmacht", maar de taak zal dezelfde blijven.
Vanaf december 1975 vindt ook de opleiding van vrouwelijke militairen (hulpkader en onderofficieren) plaats op de KKSL. Zij werden in een speciaal voor hun aangepast gebouw in het ZP gedeelte gelegerd.
Het complex aan de Koningsweg bestaat nog steeds. Nadat het, na de sluiting van de vlb. Deelen, eerst is over gedragen aan de Koninklijke Landmacht en deel uitmaakte van de "Oranje Kazerne" is het nu van de gemeente Arnhem stadsdeel Schaarsbergen.
In complex heeft, na overdracht, onder andere de Voedselbank en een herstelplaats voor oud gereedschap voor de derde wereld gezeten. Momenteel is heet het Buitenplaats Koningsweg en is een thuis voor creatieve ondernemers, die wonen en werken willen combineren in een groene, culturele enclave.
Enige sfeerbeelden.