Vlb. Deelen - CPA regio Arnhem

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Vlb. Deelen

 

Vliegbasis DEELEN




AUDAX ET CAUTUS   
Stoutmoedig en Voorzichtig


De Vliegbasis Deelen (vlb. Deelen) is een van de oudste vliegvelden van Nederland. Het zuidelijke deel van het huidige vliegveld, de Kemperheide, is na de oprichting van de Luchtvaartafdeling in 1913, als landingsstrip in gebruik genomen.

Gedurende de tweede wereldoorlog onderging Deelen een sterke uitbreiding. De Duitsers begonnen in mei 1940 met de aanleg van een "Flugplätze" dat een van de grootste van West-Europa moest worden. Tegen het vliegveld aan werden tuindorpen, zgn. "Fliegerhorster", voor huisvesting van het Luftwaffe personeel gebouwd. Deze tuindorpen heette: "Gross und Klein Heidelager". Het huidige Groot en Klein Heidekamp. Ook op de later zo genoemde Kop van Deelen is zo'n tuindorp gebouwd waar de Duitsers hun commandocentrum hadden gevestigd.

Na de bevrijding werd het gehavende vliegveld enige jaren gebruikt als opslagplaats voor oorlogsmaterieel. Waarna het in 1952 weer door de Luchtstrijdkrachten als Vliegbasis in gebruik werd genomen.

Ook na WO II was op de Kop van Deelen het commando van de vliegbasis ondergebracht.

Het eerste vliegende squadron (sqn) dat zich op de vlb. Deelen vestigde was het 298-sqn van de Groep Lichte Vliegtuigen (GPLV), dit sqn bleef tot eind 1957 op de vlb. Deelen.

Na het aanleggen van een nieuwe startbaan en na uitbreiding en verbetering van de infrastructuur vond het 306-Fotoverkenningssquadron zijn domicilie op de vlb. Deelen.

In 1963 streek de GPLV weer op de vlb. Deelen neer en werd het 306-sqn overgeplaatst naar de vlb. Twenthe. Als eerste kwam het 299-sqn en vijf jaren later het 300-sqn.

De Piper cup, Beaver, Alouette III en later de Bölkow-150C van deze squadrons bepalen dan jarenlang het vliegbeeld boven de vlb. Deelen.

Ook het helicopterdemonstratieteam van de Koninklijke Luchtmacht "De Grasshoppers" had in deze periode de vlb. Deelen als thuisbasis.

Na weer reorganisaties binnen de KLu en de aanschaf van transport- en gevechtshelikopters en het uitfaseren van de Bölkow en een groot deel van de Alouette helikopters, werd de vlb. Deelen omgevormd tot Militair Luchtvaartterrein (MLT) Deelen.

Het voormalig kamp "Kop van Deelen" is enige tijd een Asiel Zoekers Centrum geweest en later verkocht aan de jeugdzorginstelling Hoenderloo Groep. De Hoenderloo Groep is een instelling voor jeugdzorg en onderwijs die een tijdelijk thuis biedt aan jongeren met complexe (gedrags)problemen en die om diverse redenen niet meer thuis kunnen wonen.

Het MLT Deelen, welke toen onder het commando van de vlb. Soesterberg stond, is in gebruik als oefenbasis voor de Lucht Mobiele Brigade. De staf van het MLT Deelen bevind zich op de vliegbasis.

Na de sluiting van de vlb. Soesterberg op 1 januari 2009 heeft de MLT Deelen weer de status van vliegbasis gekregen en valt de vlb. Deelen nu onder het commando van de vlb. Gilze-Rijen waar het Defensie Helikopter Commando is gevestigd.

Hieronder een kleine foto-impressie

 
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu