Algemene feiten over de zebra.

De feiten van de zebra:
Rijk:
Stam:
Klasse:
Orde:
Familie:
Geslacht:
Levensduur:
Biotoop:

Animalia
Chordata(chordadieren)
Mammalia
Perissodactyla (Onevenhoevigen)
Equidae (Paardachtigen)
Equus
Tot 20 jaar
Afrikaanse savanne

Zo zie je dat de zebra's behoren tot de familie van de Equidae . Dit is de paarden familie. Ze behoren samen met paarden en ezels tot deze familie. De kenmerken van deze familie is dat ze hoogbenige zoogdieren zijn met hoeven ,golvende staart en manen in hun nek. Meer?
Er zijn 3 soorten van de zebra . Zo heb je :
               - Equus grevyi(grevy-zebra)
               - Equus zebra (bergzebra)
               - Equus quagga(steppenzebra)

Dit zijn allemaal Latijnse benamingen om geen verwarring te krijgen over de hele wereld. Maar natuurlijk zijn er ook Nederlandse benameningen voor de verschillende soorten zebra's. Meer?

Zebra's kunnen hard rennen en goed galopperen. Een zebra kan tot wel 60 kilometer per uur halen.
Ze hebben een goed uithoudingsvermogen om zo hard te rennen dat ze niet worden gepakt door de leeuw of tijger. Jammer genoeg kan de tijger harder rennen dan de zebra. Maar de tijger heeft niet zo veel uithoudingsvermogen als de zebra.
Ook heeft de zebra een goed gezichtvermogen en een uitstekende reuk. Zo kunnen ze nog beter op hun hoede zijn als er een vijand aan dreigt te komen. Meer?

Zebra's leven op de savanne en de steppen. Dit zijn grote vlaktes met zand en af en toe water en gras met bomen. Paarden ezels en zebra's zijn grazende dieren die bijna uitsluitend gras eten.
De zebra is een herbivoor. De gnoe is ook een grazend dier vandaar dat de zebra en de gnoe vaak samen in een gebied leven. Wanneer hun gras op is gaan ze samen op zoek naar nieuwe gebieden met grasvelden. Soms moeten ze hiervoor duizenden kilometers lopen. Meer?

Waarom zebra's strepen hebben weet men niet precies. Sommigen denken dat voor een vijand de strepen door de zon en gezichtsveld door elkaar vloeien zodat de vijand niet goed de zebra's uit elkaar kunnen houden. Een leeuw wordt door dit gezichtsbedrog op een dwaalspoor gebracht en kan de afstand bij een aanvalssprong niet juist inschatten. Meer?

De anatomie van een zebra

Soorten en ondersoorten van de zebra.

De uitgestorven soorten

Communiceren

Veulentjes en het begin van hun leven

Vijanden van de zebra

Voedsel en drinken