Welkom
Inleiding
Hoe het verder ging
Bouw
Baanontwerp
Railontwerp
Railbedding
HCCM
Aanpassen blokkaart
Programmeerspoor
Materieel
Wagonverlichting
Digitaliseren

 

 

NS2008

In 2007 heb ik ergens iets gelezen over een messing bouwpakket van een NS600/2000.
Het model kende ik nog van een oude advertentie van Philotrain. Hieronder de advertentie zoals die in het blad Rail Hobby 5/6 mei/juni 1983 stond.

De constructeur van dit pakket is Wim Mesu en aangezien ik het altijd al een mooi en apart model vond (ooit heeft Philotrain een messing (gelijmd) model hiervan op de markt gebracht) én ik inmiddels de nodige ervaring had bij het bouwen van messing modellen, besloot ik zo'n model te kopen.

Ik heb al een aantal messing bouwpakketten van Philotrain in elkaar gezet, dus het was geen vreemde materie voor me. Anders dan de Philotrain bouwpakketten, moest je dit model eerst met lipjes en corresponderende sleufjes "los" in elkaar zetten om daarna e.e.a. met elkaar te verbinden dmv solderen.
Dit is een makkelijke manier van werken, daarbij komt dat het model goed ontworpen is, goed in elkaar past en voorzien is van een duidelijke bouwbeschrijving.

Nadat het bouwpakket gearriveerd was eerst maar even uitgepakt en goed bekeken. Het bestond uit diverse onderdelen; de messing etsplaat en diverse zakjes met leds, aansluitprintjes, scheenplaten, lood als ballast e.d.

Om de klinknagels te imiteren heb ik met behulp van een klein hamertje zelf een klinknagelpons in elkaar geflanst. Door een stalen schrijfnaald van een oude winkelhaak te gebruiken en het hamertje steeds van dezelfde hoogte op deze stalen naald te laten vallen (hoogte eerst proefondervindelijk vaststellen) kon ik de klinknagels in het messing aanbrengen.

Door middel van de lipjes kon eerst het model (gedeeltelijk) in elkaar gezet worden, waarna eventueel nog wat gecorrigeerd kon worden alvorens de zaak in elkaar te solderen.
Het meest vervelende was de lichten op de huif te solderen. Aanvankelijk geprobeerd het met de soldeerbout erop te solderen, alleen doordat het van een andere samenstelling was, lukt dat niet en lieten andere delen weer los. Ik heb toen van luciferhoutjes een soort malletje gemaakt die om die toplichten sloten en dat met schilderstape op de huif geplakt. Op die manier zaten de lichten vast en konden ze bij het solderen niet verschuiven. Nadat ze vastgesoldeerd zaten, de boel met rust gelaten zodat het kon afkoelen.
Klik hier om wat foto's te zien die ik gemaakt heb tijdens de bouw.

Heel lastig solderen waren de hele kleine handgreepjes voor de cabinedeuren en de deuren van de motorhuiven. Met de meegeleverde handgreepjes (als ze nog te vinden waren nadat ze van de mal geknipt waren...) lukte het niet. Ik heb toen een stukje metaaldraad vastgesoldeerd en daarna omgebogen en op maat geknipt. Dat werkte wel goed.

Wat ik ook lastig vond, waren de scheenplaten. Als donorloc voor de NS2000 werd de MAK van Liliput geadviseerd. Hiervan moest de aandrijving gebruikt worden. De scheenplaten van de Liliput loc klikten in het draaistelframe. De scheenplaten van de NS2000 hadden ook een palletje om in dit frame te klikken. Alleen, zo mooi in het draaistelframe klikken als bij het Liliput model ging echter niet. Daarvoor waren de pennen aan de draaistelzijkant wat aan de dikke kant gehouden. Dit gaf dan de mogelijkheid om de draaistelzijkanten uit te lijnen en -omdat het gietwerk is- zouden ze scheef kunnen hangen. Dan moest je de pennen zo afvijlen, zodat het geheel recht kwam te hangen.

Omdat het toch niet zo mooi is geworden als de oorspronkelijke bevestiging ben ik nog niet tevreden en blijf ik nog even piekeren hoe ik het toch het beste (lees: mooiste) kan oplossen qua bevestiging.

 

Naar boven                                                                                                                                                                                      Naar Materieel