Welkom
Inleiding
Hoe het verder ging
Bouw
Baanontwerp
Railontwerp
Railbedding
HCCM
Aanpassen blokkaart
Programmeerspoor
Materieel
Wagonverlichting
Digitaliseren

 

 

Programmeerspoor

Met de overstap van analoog rijden naar digitaal ontstaat de behoefte/noodzaak van het programmeren van locadressen in de decoders. Anders zouden alle treinen reageren op aansturing van adres 3 en dat is niet de bedoeling. Daarvoor had ik al een blokkaart aangepast en een apart programmeerspoortje gelegd.

Nu voorziet Koploper i.c.m. het (gedigitaliseerde) HCCM systeem wel in een heel eenvoudige programmeermodus. Maar ik ben niet verder gekomen dan het aanpassen van het locadres en af en toe een decoder-reset. Ik kwam pas echt in de moeilijkheden toen ik voor mijn LUX-stofzuiger een functiedecoder had gekocht en deze via Koploper wilde programmeren; ik kreeg het niet voor elkaar.

Via speuren op internet ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij de decoder PR-3 van Digitrax. Deze aangeschaft via internet bij Inexspoor. Aansluiten was simpel en nadat ik de software geïnstalleerd had en de com-poort had benoemd, werkte ‘t. Ik kon nu simpel alle benodigde uitlees- en programmeeracties doen die ik wilde.

Om e.e.a. mooi te integreren in mijn baan, heb ik een extra (geïsoleerd) programmeerspoor gelegd. Dit heb ik via een wissel aangesloten op de stationssporen. Zodoende maakt het –zeker voor het oog- geheel deel uit van het station. Via een dubbelpolige “dubbel-om” schakelaar heb ik de uitgaande pootjes van de schakelaar verbonden met de programmeerrails. Een van de dubbele ingaande pootjes is verbonden met het ernaast liggende stationsspoor en de andere dubbele ingaande pootjes zijn verbonden met de programmeerunit.

Nu kan ik via het wissel en de schakelaar op “baan” gewoon met de loc het programmeerspoor oprijden en na omzetten van de schakelaar naar "prog" kan de decoder geprogrammeerd worden. Als het programmeren klaar is, gaat de schakelaar weer in de “baan” stand en kan de loc via Koploper wegrijden. Dit gebeurt dan weer handmatig met het testprogramma in Koploper, omdat het programmeerspoor een doodlopend spoor is.

De schakelaar heeft ook een middenstand. Dit is wel zo makkelijk; na het programmeren en het weer de baan opsturen van de loc wordt de schakelaar in de 0 stand gezet en is het programmeerspoor stroomloos. Mocht het toevallig zo zijn dat de wissel niet goed staat dan stopt de trein vanzelf op het stroomloze stuk programmeerspoor.

 
Naar boven                                                                                                                                                                                            Naar begin