Welkom bij Professor Stronk,

je lerares voor het vak Kruidenkunde.

Vandaag ga ik jullie wat vertellen over de Zilveren Roos.

Een prachtige, maar ook magische bloem.

Huiswerk

Schrijf het lied van de Zilveren Roos. Dit is een magische smartlap, dat ooit gezongen is door Tamme Teunis.

Ik wil alle coupletten en het refrein.

Harry Potter

beginpagina

Inleiding

Zilveren Rozen: die naam komt jullie vast niet bekend voor. Dat klopt ook, want het zou zelfs heel vreemd zijn als iemand in deze klas er wel van wist. Zilveren Rozen zijn namelijk nog maar vijf jaar geleden ontdek, en we weten nog niet veel van ze. Maar de geschiedenis is bij Kruidenkunde niet belangrijk. We gaan het hebben over de bijzondere eigenschappen van deze bloemen.

Introductie * Spreuken + bezweringen * Toverdranken * Verzorging Fabeldieren  *  DreuzelkundeKruidenkunde * VTZK *

Astronomie  *  WaarzeggerijTransfiguratie * Geschiedenis vd toverkunst   

Uiterlijk

Zilveren Rozen zijn prachtige bloemen die overeenkomen met Dreuzelrozen. Ze kunnen zowel open als dicht zijn. Zilveren Rozen hebben een prachtige, heldergroene steel die hier en daar elegant kronkelt. De blaadjes zijn klein en sierlijk en zijn iets donkerder dan de steel.

Maar de bloemkop van de roos is wat hem zo bijzonder maakt. Deze is namelijk van natuurlijk zilver. Dit komt omdat de bloem van de Zilveren Roos groeit in een nacht dat de volle maan schijnt en dus van maanlicht gemaakt is. Als de volle maan nog niet op de knop van de Zilveren Roos heeft geschenen, is de knop kleurloos en lelijk. Pas na de volle maan bereikt de Zilveren Roos haar echte schoonheid.

Leefwijze

De Zilveren Roos is erg zeldzaam en komen in het wild alleen voor in het zuidoosten van Finland. De daar levende trollen zijn gek op Zilveren Rozen en gebruiken de bloemblaadjes voor hun eigen magische schoonheidsmiddeltjes.

Zilveren Rozen stellen weinig eisen aan de grond. Als er water is, is het al voldoende. Dat de Zilveren Roos enkel in Zuid-Finland voorkomt, heeft te maken met de heldere lucht en de lange winternachten. De maan schijnt langer en feller, omdat Zuid-Finland amper last heeft van luchtvervuiling. 

Magische eigenschappen

De Zilveren Roos heeft bijzondere magische eigenschappen. De maanstralen die de bloemknop bestralen, worden in de meeldraden van de bloem opgeslagen. Juist deze meeldraden zijn geneeskrachtig. Ze hebben een zuiverende werking op ontstekingen en open wonden, en zijn dan ook een geliefd ingrediŽnt voor toverdranken. Helaas zijn deze meeldraden zo duur, dat ze in ons land amper verkrijgbaar zijn. De bloemblaadjes van de Zilveren Roos worden bij ons, net als bij de Finse trollen, gebruikt in schoonheidsmiddeltjes. Een zalfje met Zilveren Roosextract zou zorgen voor een stralende teint.