Goedenacht allemaal!

Ik ben Professor Sinistra en ik geef het vak Astronomie.

Bij deze lessen leer je alles over sterren en planeten. Deze nacht stellen we onze telescopen in op Orion!

Inleiding

Vandaag gaan we het hebben over een van de belangrijkste sterrenbeelden, namelijk het sterrenbeeld Orion. Volgende les gaan we het sterrenbeeld met de telescoop bekijken, maar eerst moeten we wat theorie doornemen.

Huiswerk:

Beschrijf de invloed van Orion het karakter van mensen die Stier of Tweelingen als sterrenbeeld hebben.

Beschrijf waarom Artemis koos voor een zandlopervorm toen ze Orion onsterfelijk wilde maken.

Harry Potter

beginpagina

De legende van Orion

Orion leefde in het oude Griekenland en was verliefd op de godin Artemis. Zij was ook verliefd op hem, maar haar broer Apollo was er op tegen. Artemis smeekte Orion om geduld te hebben. Ze konden gaan trouwen zodra haar broer het goed vond en Orion was misschien wel de meest geduldige man in Griekenland. Maar de broer van Artemis bedacht zich nietÖ

Hij stuurde een enorme Schroeistaartige Skreeft op Orion af en joeg hem de zee in (zoals je weet houden Skreeften absoluut niet van water). Toen riep Apollo zijn zuster en hij wees naar Orion die steeds kleiner werd in de verte. Apollo zei tegen Artemis: "Die man die daar zwemt, heeft geprobeerd mij te vermoorden. Ik durf te wedden dat je hem niet kunt raken met je boog!" Artemis pakte haar boog en schoot een pijl naar Orion, waarmee ze hem vermoord had.

Toen ze besefte wat ze had gedaan, was ze ontroostbaar en ze besloot Orion onsterfelijk te maken door hem als sterrenbeeld aan de hemel te zetten.

Beschrijving van Orion:

Orion vinden we terug op het noordelijk halfrond. Hij heeft de vorm van een zandloper, met in het midden de Gordel van Orion (die bestaat uit de sterren Altinak, Alnilam en Mintaka). De Gordel van Orion is vooral in de winter goed te zien. In het onderste deel van de zandloper vind je de Orionnevel. In de Orionnevel worden continu nieuwe sterren aangemaakt.

Naast de Gordel van Orion wordt de zandloper verder nog gevormd door:

- Betelgeuze (linksboven)

- Bellatrix (rechtsboven)

- Saiph (linksonder)

- Rigel (rechtsonder)

Deze namen komen je misschien wel bekend voor, want veel tovenaarsfamilies vernoemen hun kinderen naar Orion. Geef toe, bijna iedereen kent tegenwoordig wel een Betelgeuze of een Rigel toch?

Introductie * Spreuken + bezweringen * Toverdranken * Verzorging Fabeldieren  *  DreuzelkundeKruidenkunde * VTZK *

Astronomie  *  WaarzeggerijTransfiguratie * Geschiedenis vd toverkunst   

Sterrenbeelden:

Orion staat voor geduld (denk aan de legende en de zandlopervorm) en vernieuwing (nieuwe sterren). De sterrenbeelden Stier en Tweelingen liggen tegen Orion aan en dit duidelijk merkbaar! Stieren zijn vaak koppig en borrelen van de nieuwe ideeŽn. Tweelingen zijn daarentegen de meest geduldige mensen van alle sterrenbeelden.