...HOME..
..Contact.. ..DOWNLOADS.. ..Nieuws.. ..Forum/Vragen.. ..Links.. ..Webinfo.. ..boek_gratis.. ..Credits..









Nieuwe Successiewet

Erfbelasting
tarieven, vrijstellingen


Vrij van Recht

onroerende zaken

woningen en
vruchtgebruik


Contante waarde
erfdelen

Art 35gSW
uitstel van betaling voor
de eigen "woning"


Partner begrip

Voorbeelden
wettelijke verdeling
tweetrapsbepaling


Schuldig
gebleven erfdelen.


Bedrijfsopvolging

Erfdelen uitbetalen
.

Inkomstenbelasting


Heffingsrente
Belastingrente


Vermogen buitenland
Erfgenaam buitenland



GRATIS BOEK
"Successiewet 2010 "
"ERFBELASTING"















Successiewet / Erfbelasting
Voorbeelden
wettelijke verdeling
ouderlijke boedelverdeling
tweetrapsmaking


Wettelijke verdeling/ouderlijke boedelverdeling

Bij de wettelijke verdeling of ouderlijke boedelverdeling worden alle vermogensbestanddelen van de nalatenschap aan de langstlevende partner toegedeeld. Deze moet dan de erfdelen van de kinderen schuldig blijven, opeisbaar bij haar overlijden.
De kinderen erven dan ook een vordering op de partner ter grootte van het erfdeel. Over de contante waarde van deze vordering is dan erfbelasting schuldig.

Dit kan worden voorkomen door het maken van een tweetrapsbepaling in een testament.

Tweetrapsbepaling

Bij een tweetrapsbepaling wordt door een erflater, de insteller, een bepaling opgenomen, dat de langstlevende partner als enig erfgenaam, de bezwaarde, wordt benoemd, onder de last van wat de partner over heeft van de nalatenschap deze uit te keren aan de in het testament benoemde erfgenamen, de verwachters.

Bij overlijden van de langstlevende partner verkrijgen de verwachters het erfdeel van de eerste overledene uit zijn nalatenschap.

voorbeeld

vader heeft testament met tweetrapsbepaling
De moeder is enig erfgenaam benoemd, onder de last van wat zij bij haar overlijden van de erfenis vader over is, te geven aan de kinderen.

Bij overlijden vader is het vermogen van vader en moeder e300.000. Er was een gemeenschap van goederen. De nalatenschap is e150.000, er zijn drie kinderen.
De moeder krijgt nu e150.000 uit de nalatenschap. Zij heeft een vrijstelling van e600.000, zodat er geen erfbelasting schuldig is.
Een paar jaar later komt moeder te overlijden. Aangenomen dat er is in het vermogen niets veranderd Moeder heeft dan e300.000, waarvan e150.000 onder de tweetrapsbepaling valt.
De 3 kinderen verkrijgen dan ook ieder e50.000 uit de nalatenschap van vader en e50.000 uit de nalatenschap van moeder.
.
Op sommige sites en kranten worden voorbeelden aangehaald inzake de verdeling van een nalatenschap en de te betalen erfbelasting.
Het ene voorbeeld geeft een uitkomst dat er weinig erfbelasting betaald moet worden, het andere iets meer.

Of dit wel zo voordelig is, is de vraag. Het is mogelijk dat bij het eerste overlijden een stuk minder erfbelasting in rekening wordt gebracht, echter bij het tweede overlijden van de langstlevende partner moet dan meestal 2x zoveel worden betaald.

Onder onderstaande link staat een excelprogramma, die duidelijk de voor en nadelen van de wettelijke verdeling, met en zonder nader overeengekomen rente en de tweetrapsbepaling weergeeft.

Klik hier voor het excelprogramma te downloaden