Aankomst bij de poort van het kampement op de berg.
Dit is nu het station van Brownsweg, een overdekte halte, meer niet.
Het meer achter de Brokopondo stuwdam.
Zo zien de wegen eruit, gevaarlijk als het heeft geregend spekglad, droog en zo stoffig als wat.
De krachtcentrale die stroom opwekt en dat wordt naar de electriciteits-centrale in Paranam getransporteerd.
Een dorps gezicht met vrouw aan de was.

Brownsweg


Het kampement Brownsweg is vlakbij de (500mtr) hoge Brownsberg gelegen, ook op een steile heuvel, rondom bush met een mooi uitzicht. De n...stok met de duim komt hier vandaan, mooi houtsnijwerk van de bevolking als (neven)inkomsten. Suralco, de bauxietmijnen, voor de winning van aluinaarde wat later omgesmolten word tot aluminium is een belangrijk economisch bron van inkomsten. Het vulkanische gebergte, ten zuiden van Brokopondo, heet het Wilhelminagebergte met de Julianaberg als hoogste top van 1280 meter.


Het station is niet meer dan een overdekte halte. Het nabijgelegen Brokopondomeer beslaat een oppervlakte van 1500 km2. De bomen die onderwater gezet zijn bij de aanleg van het Brokopondoproject, zijn veel waard geworden, eigenlijk de schatkamer van Suriname en worden door duikers onderwater doorgezaagd om te winnen, dit zijn meestal hardhout soorten die geen zuurstof hebben gehad en daardoor niet verrot zijn.

detachering bij de Brokopondo-stuwdam

De buitenwegen worden opgehoogd met lateriet, dit is afval van de bauxiet mijnen, rood stof als het droog weer is en klei als het regent en glibberig als wat, dus oppassen geblazen met autorijden. Op de terugweg naar Paramaribo, komen we langs een mangrovebos (bomen groeien in het water) en de elektriciteitscentrale, in het plaatsje Paranam, komt in de loop van de avond in zicht.