Indianen

Een vaarpatrouille naar het binnenland is een uniek avontuur met 5 tot de nok toe gevulde korjalen, elk voorzien van een 33 pk buitenboordmotor, ploegen ze de snelstromende rivier op. Behalve foerage voor heen- en terugweg bevatten deze uitgeholde boomstammen ook whisky, katoenen lappen, kralen en speelgoed.

 

Dit zijn de geschenken, die bij aankomst in een bosneger- of indianendorp aan de "granman" (opperhoofd) aangeboden worden. Een belangrijke gebeurtenis voor de inlanders is ook het bezoek van de legerarts. Hoe belangrijk, blijkt wel hieruit, dat vrijwel het hele dorp zich aan een medisch onderzoek onderwerpt. De Trio en Wajanastam is voorzien van een hulppost die gebouwd is met behulp van militairen.

 

Allemaal hebben ze klachten waarvan een aantal reeel, maar sommige om hetzelfde drankje of pilletje te krijgen als de vorige keer. Moeilijke gevallen worden soms als het enigszins kan naar het ziekenhuis in Drietabbetje of Stoelmanseiland gebracht. De eerste bewoners van Suriname waren de Arowakken- en Karaibenindianen.