Eerste opkomst in het plaatsje Blerick-Venlo in de Frederik Hendrik Kazerne. Daar kreeg men bij de IRS (Infanterie Rij School ) een chauffeur-monteur opleiding, van klein- tot een groot formaat (vracht)auto. Voor mij werd dat de DAF YA 328 -dikke bertha genoemd- een vrachtauto met 3 ton laadvermogen
rechtermouw embleem 4e divisie
In Blerick was ons al eens gevraagd of je een kaderopleiding of uitgezonden wilde worden naar Suriname, maar dat was toen niet gelukt. Maar om de rest van de diensttijd hier in Seedorf door te brengen, daar had ik niet veel zin in, ik wou meer actie. In december 1968 op oefening Edelman bij -28 graden in “Lichtenhage” had ik de barwagen en in gesprek met een kolonel, de vraag gesteld of een uitzending naar Suriname alsnog mogelijk was. Hij zou het nakijken, krijg ik na terugkomst op de kazerne 3 dagen later al een overplaatsingsbevel !
Een optie om dit voor elkaar te krijgen was eerst een opleiding bij een commando-eenheid van acht weken te volgen, wat wel afzien was, maar het was "Nu of Nooit", waarna een overplaatsing naar de Suriname-Compagnie zou volgen.
rechtermouw embleem
Op de Isabella kazerne in Den Bosch krijg je verdeeld over zes weken een heleboel prikken. De uitzending naar Suriname is voor 1 jaar, ongeacht de tijd je al in dienst zat, dat betekende voor mij dat ik langer moest dienen dan 18 maanden, maar dat was het mij wel waard.
rechtermouw embleem Sur-Cie
We waren in de Isabella Kazerne in Den Bosch geplaatst voor de voorbereiding naar Suriname, hier kregen we goede raad wat wel en vooral wat niet te doen en een hele boel prikken verdeelt over ca.4 weken. De uitzending naar Suriname ging voor minimaal 1 jaar, wat meer werd kreeg je als beroeps uitgekeerd. Mooi om een reis te maken en wat van verschillende landen te zien en vooral mee te maken.atst voor de voorbereiding naar Suriname, hier kregen we goede raad wat wel en vooral wat niet te doen.
De uitzending naar Suriname ging voor minimaal 1 jaar, wat meer werd kreeg je als beroeps uitgekeerd. Mooi om een reis te maken en wat van verschillende landen te zien en vooral mee te maken. Het vertrek was per boot, de "Oranje Nassau" van de KNSM, vanaf de Surinamekade uit Amsterdam. Met de feestelijke klanken van de militaire fanfare/drumband die ons uitgeleide deed, samen met vele families en bekenden. s'Middags aankomst in IJmuiden waarna de overtocht naar Southampton (Engeland) begon.
In de tijd van de overtocht (totaal 16 dagen) heb ik een boekje over de Surinaamse taal, het Sranantongo gelezen, om niet helemaal onbekend als Bakra (Hollander) met de mensen in Suriname te zijn. Weet je dat Suriname wel 4 x groter is dan Nederland, ca. 164.000 km2 aan oppervlakte, met dorpen en steden vooral aan de kuststrook, het overgrote deel is oerwoud. Ik werd gelegerd in het Prins Bernhardkampement in Paramaribo andere jongens, niet alleen Hollanders maar ook Surinaamse vrijwilligers, op een grote slaapzaal. Omdat je met zovelen die slaapzaal deelde leerde je om je te gedragen en andere jongens op te vangen als die ergens mee zaten.
Zo gingen de eerste maanden bijna alle verkeringen uit van Hollandse jongens met hun meisje in Nederland. Als een maat dan het beroerde nieuws per brief had gekregen nam je hem mee naar de kantine om het verdriet met een paar literflessen Parbobier weg te spoelen.