OPLEIDING - In Blerick opleiding voor chauffeur-monteur, in Seedorf het geleerde in praktijk brengen en zo goed als mogelijk, een fijne tijd van maken. In Blerick was ons al eens gevraagd of je een kader-opleiding of uitgezonden wilde worden naar Suriname, maar dat laatste was toen niet gelukt.


rechtermouw embleem 4e divisie



Maar om de rest van de diensttijd hier in Seedorf door te brengen, daar had ik niet veel zin in, ik wou meer actie. De kontakten via de barwagen met de officieren op oefening Edelman bij -28 graden kwamen hier goed van pas, de vraag aan hen gesteld of dit alsnog mogelijk was krijg ik na terugkomst op de kazerne 3 dagen later al een overplaatsingsbevel!



Een optie om dit voor elkaar te krijgen was eerst een zware opleiding bij een commando-eenheid van acht weken te volgen, wat wel 'even' afzien was, maar het was "Nu of Nooit", waarna een overplaatsing naar de Suriname-Compagnie zou volgen.


rechtermouw embleem



Op de Isabella kazerne in Den Bosch krijg je verdeeld over zes weken een heleboel prikken. De uitzending naar Suriname is voor 1 jaar, ongeacht de tijd je al in dienst zat, dat betekende voor mij dat ik langer moest dienen dan 18 maanden, maar dat was het mij wel waard.


rechtermouw embleem Sur-Cie

We waren in de Isabella Kazerne in Den Bosch geplaatst voor de voorbereiding naar Suriname, hier kregen we goede raad wat wel en vooral wat niet te doen. De uitzending naar Suriname ging voor minimaal 1 jaar, wat meer werd kreeg je als beroeps uitgekeerd. Mooi om een reis te maken en wat van verschillende landen te zien en vooral mee te maken.

Het vertrek was per boot, de "Oranje Nassau" van de KNSM, vanaf de Surinamekade uit Amsterdam. Met de feestelijke klanken van de militaire fanfare/drumband die ons uitgeleide deed, samen met vele families en bekenden. s'Middags aankomst in IJmuiden waarna de overtocht naar Southampton (Engeland) begon.


In de tijd van de overtocht (totaal 16 dagen) heb ik een boekje over de Surinaamse taal, het Sranantongo gelezen, om niet helemaal onbekend als Bakra (Hollander) met de mensen in Suriname te zijn. Weet je dat Suriname wel 4 x groter is dan Nederland, ca. 164.000 km2 aan oppervlakte, met dorpen en steden vooral aan de kuststrook, het overgrote deel is oerwoud.