Aankomst bij de kruising van het vliegveld, daarna komt de OP savanne waarin het BBZ ligt, dus terreinrijden.
Het kampement is op wit zand gelegen in het savanne gedeelte, hebben daar meer dan 50 graden in de middag gehad, geen pretje hoor.
Midden in de OP-savanne is het moeilijk bereikbaar zoals u hier ziet, met personenwagens gaat het helemaal niet.
Meerdaagse oefeningen waren daar schering en inslag, het peloton werd soms ook weg gebracht per vrachtwagen naar een plek in de jungle.
De wegen zijn van lateriet, stoffig of als het geregend heeft spekglad, rondom bush met mooi uitzicht.
Schietoefeningen werden daar ook gehouden op een speciale baan midden in de savanne.

Zanderij

Na het verblijf in Paramaribo en Zanderij volgen later ook detacheringen naar Nickerie, Albina of Brownsweg, deze laatste ligt meer inlands richting Brazilie, de andere zijn grensposten. Zie ook de kaart van Suriname voor de juiste locatie van deze plaatsen. Daar worden weer pittige doorsteekjes gemaakt, oorlogsoefeningen gedaan, zoals opsporen en veroveren van vijandelijke bivakken of met "vaarpatrouilles" in korjalen. Deze korjalen worden met een vrachtautogebracht en opgehaald vanuit de botenbasis in Paramaribo. Dikwijls werden ook hier vanuit weer burgerdiensten verricht, b.v. het controleren en repareren van alle in de verre omtrek aanwezige waterpompen, of zoals tot voor kort, het helpen van de KLM bij de luchtkartering van Suriname.De jungle training begint al vrij vroeg, na aankomst op het BBZ, Bos Bivak Zanderij, middenin de OP-savanne is het kampement gelegen, vlakbij het vliegveld Zanderij. Vooral in de regentijd ligt het kampement nagenoeg onbereikbaar voor voetgangers en zeker voor burgerauto's. Men moet heel goed terrein kunnen rijden, wil men heelhuids de poort van het kampement bereiken. Vooral als het geregend had kon je vast komen te zitten, zoals een chauffeur van een fouragerit vol met kratten drank uit Paramaribo kon merken en midden in een plas vast kwam te zitten. Deze kon er gelukkig middels een lier van mijn 3-tonner uitgetrokken worden, niet geheel van risico ontdaan. De foto onder links geeft een helder beeld zoals het wel moet, mits je het gaspedaal maar wel vasthoudt en niet in drijfzand terecht komt. Eenmaal binnen het kampement bevindt men zich op een keurig aangeharkt zandplein, omgeven door lage, fris wit uitziende gebouwen. Behalve met veel conditietraining (steeds bij minimaal 31 graden Celsius of veel warmer) en normale militaire opleiding worden de maanden

Bos Bivak Zanderij [BBZ]

doorgebracht met "doorsteken", dat zijn tochten waarbij men zwaarbepakt een weg door het oerwoud moet hakken, soms tot aan de nek in het water wegzakkend, in ieder geval kilometers lang in natte schoenen lopen soppen. Zie de video hieronder. De krachttermen zijn (soms) bij zulke gevallen niet van de lucht. Men kan wel ervaren dat het oerwoud veel verrassingen voor ons in petto heeft, zie ook de foto van de anaconda die meegenomen is van een patrouille.
Hierboven een foto van de Colakreek, je kan wel zien waarom.VIDEO
Bron: Nederlands Instituut voor militaire Historie.
Deze videofilm uit 1974, na onze diensttijd, toont de opleiding, dienst en levenswijze van de Nederlandse militaire vrijwilliger in Suriname. De film geeft een beeld van het leven bij de Troepenmacht in Suriname (TRIS): de waterhoudende en eetbare planten, de patrouilles, de detacheringen, de korjaaltochten, het kazerneleven en het stappen in Paramaribo.