Tropenuniform (TRIS)

Je denkt we gaan naar de tropen en hebben dus minder spullen nodig, dan heb je het goed mis inplaats van 1 plunjebaal, werden het er twee die je mee moest nemen. Je krijgt namelijk extra gevechtskleding, uitgaansuniform, onderkleding etc. ivm. de hitte kleed je per dag minstens twee maal om vanwege de hoge temperatuur.

Het oude tropenuniform was iets dikker en van katoen, ademde beter en was helemaal khakikleurig, zie de linkerfoto bovenaan. Dit uniform vond ik beter zitten dan de 2 kleurige uitvoering, dit nieuwe uniform was meer gevoelig voor zweet. Uitgaanstenue met lage schoenen en op wacht met kisten.

Het gevechtspak -GVT- is het dagelijkse tenue, met koppel en jungleboots e/o kistjes met gevechtspet.Het khaki tropen uitgaansuniform met een kepi muts, voor onder- en officieren dragen meestal een pet, indien een kepi, dan heeft deze een ander insigne (met lauwerkrans).


Wacht bij het Gouverneurspaleis:
Dat moest in het uitgaansuniform met het persoonlijk wapen dat kon zijn: FN pistool, karabijn of Uzi wel allemaal met scherpe munitie, bajonet en binnenhelm in 24 uurs dienst.

br.kct
Bren licht machinegeweer:

Gebruikt .303 munitie en vuurt tussen de 480-540 kogels per minuut, het wapen heeft een bereik van ruim 550 meter en een magazijn bevat 29 kogels. Rechts de FAL (Fusil Automatique Leger) is een licht semiautomatisch geweer, met een kaliber van 7,62 mm, het was een van de populairste militaire wapens ter wereld en werd veel in Duitsland gebruikt door het BLJ.
kmar
TLV:
Terugstootloze vuurmonden (tlv) gaven de infanterie de beschikking over een volwaardig stuk artillerie, gemakkelijk vervoerbaar en zeer nauwkeurig. Daarnaast was de felle steekvlam en de opgeworpen stofwolk van grote afstand zichtbaar, zodat de positie van het stuk snel werd ontdekt.

Kapmes:

Of ook wel genoemd; Houwer-Machete (met hoes), deze werd gebruikt voor (oefeningen) doorsteken in de jungle, hakken van doorgangen, paden etc. rechts de bajonet die op de karabijnloop geplaatst kan worden.Rood Erekoord: Militairen ontvangen een erekoord wanneer zij zich onderscheiden door bijzondere gedragingen, buitengewone inspanning, toewijding of loffelijk handelen.
Parawing A en B: (oud) met automatische opening, daaronder het MLV met zwemmen insigne, rechterfoto is het Commandokoord.

stoottroepen

Schouderinsignes:
Onderstaand zijn een paar voorbeelden, deze worden op beide schouders gedragen van het tropen uitgaansuniform, met dezelfde opzet/volgorde van rang en standen als op de gevechtstenue. De kleur vanaf adjudant (stip) is dan goudkleurig of zilver afhankelijk dienstonderdeel.
De kleur van de padjes zijn bepalend bij welk onderdeel je ingedeeld bent, van links naar rechts een paar voorbeelden:
Infanterie - Verbindingen - Technische Dienst - Administratie - Commandotroepen - Geneeskundige Dienst (MGD).
De leeuw zit op de linkermouw en onderdeelwapen op de rechtermouw.
schouderstukken

De velduitrusting (vt) die we toen hadden was o.a. als volgt: