GENEALOGIE FAMILIE WERK

kermishistorie, kermisfamilies en kermisgebak

Welkom op de thuispagina van Henk Werk

Introductie
Mijn naam is Henk Werk.
Kleuterschool "De Clematis", Groningen 1950-1951. Opsporing verzocht.
Jeugdherinneringen uit mijn geboortestad Groningen (1950-1960).
Volg Henk Werk via  Facebook
Familie WERK
Stamboom familie Werk, tien generaties beginnend vóór 1647 met stamvader Nicolaes Werck.
Kwartierstaat Hindrik Werk
Met onder andere de familienamen Bremer, Bronsdijk, Tuntelaar, Groen, Kolle, Collij, Joosten, Jans en Vos.
Kermishistorie en kermisgebak


Afgeprijsd van € 29,95 voor € 24,95, inclusief verzendkosten.
 
Groninger kermis
Werken op reis met gebakkramen 1850-1961


Het vijfdelige boekwerk is een boeiende mix geworden van de geschiedenis over een Gronings kermisgeslacht, vermengd met die van de kermis, waarbinnen gedurende 111 jaar grote veranderingen plaatsvonden. Tot in detail wordt beschreven hoe Groningen het uiteenlopende kermisvermaak, zoals dat 'Stadjers', boeren en buitenlui werd aangeboden, op het nippertje van de ondergang wist te redden. Daarnaast vindt u er uitgebreide informatie in terug over de ontwikkelingen die de recepten voor het maken van oliebollen, poffertjes, wafels, appelflappen en aanverwante baksels in de tijd doormaakten. Voor elk wat wils, zogezegd.   

300 pagina's; rijk geïllustreerd; full colour; harde omslag.
verkoop uitsluitend in eigen beheer via groningerkermis@gmail.com

Afgeprijsd van € 29,95 naar € 15,00 inclusief verzendkosten.
     
COLUMNS, nostalgische kermisattracties en kermisvermaak, op de website van Atsma-Brunselaar
Column 1: Kerst in Oud Kampen, over een stoomcarrousel die niet door stoom, maar elektrisch wordt aangedreven.
Column 2: Kerst in Oud Kampen, vlooientheater met mechanische vlooien en met een terugblik naar het vlooientheater van Henri Dillen (1945-1978).
Column 3: Groninger Meikermis Heden ontmoet verleden
Column 4: De Poffertjesbakker
Column 5: Van oliekoeck tot oliebol
Column 6: Kop van Jut
Column 7: Opgooimolen (zweefmolen) "De Zwerver", ieder jaar nog rondjes draaiend op De Parade in Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam.
OLIEBOLLEN
Oliebollen, met onder andere de Nationale Oliebollentest, georganiseerd door het Algemeen Dagblad (1996-2014).
Nationale Oliebollentest, nieuwe opzet (2015 - 2017).
Na 25 jaar heeft het Algemeen Dagblad besloten de jaarlijkse Nationale Oliebollentest te beëindigen. Dat verklaarde hoofdredacteur Hans Nijenhuis op 1 juni 2018.
POFFERT à la Henk Werk
Jaap Oudes (Alkmaar 1926-Alkmaar 1998), 'Vakman en uniek kunstenaar', gefascineerd door kermis en circus, zocht op een van zijn vele reizen tevergeefs naar de Zuidlaarder stoomcarrousel.
Poffertjeskraam Jan Bartus Werk-Huizinga, gerestaureerd door Hans van der Schoot en als een Phoenix uit de as herrezen.
KERMISFAMILIES
Victor Consael, kermisreiziger in beignets, wafels en poffertjes. Na zijn overlijden in 1917 nog tientallen jaren een begrip op de Nederlandse kermissen (1884-1970).
Etablissement "Victor", gebakkraam geëxploiteerd door Pieter (Puck) van Twist en Sophia Christina (Fietje) van Netten (1938-1953), Pieter (Puck) van Twist en Catharina (Kitty) Stolwerk (1953-1963), familie Van Engelenburg (1964-1991, 1992-?)) en Patricia de Jong (1991).
Familie Akkerman. Hoe de kermistraditie via een zijtak van de familie nog voortleeft (1736 tot heden).
Familie Dauphin. Twee eeuwen ambulante handelaren en kermisexploitanten met wortels in het Franssprekende deel van België (1799 tot heden).
Hoe de families Akkerman en Dauphin elkaar in 1930 kruisten.
Vijf Groningse kermisgeslachten: Fogerty / Fogertij, met de Engelse stamouders John Fogerty en Eliza Frances Wurcup, Kallenkoot, reizende met noga- en suikerwerkkramen, en Sipkema, beiden met Friese roots, Speelman en Riddering.
Vijf kermisgeslachten die gedurende vele decennia met grootvermaak een stempel drukten op de Groninger Meikermis: Hommerson, met Henricus Hommerson, die in 1888 de stoomcarrousel in Nederland introduceerde, Vermolen, met Cornelis Marinus Vermolen, die 'Nederlands grootste pretfabrikant' werd genoemd, Mullens, met de gebroeders Willy en Albert Mullens, die in hun reisbioscoop Alberts Frères gekochte èn zelf opgenomen en geproduceerde films vertoonden, Janvier, befaamd om hun stoomcarrousels en Huiskens: het abrupte einde van stoomcarrouselhouder J. (Sjef) Huiskens (1875-1904).
Willem Stuve, die zich Stuvé en uitvinder noemde van de 'echte' 'nougat de Montélimar'. Zijn nazaten en hun rechtsopvolgers reisden onder de firmanaam Stuvé met noga- en suikerkramen, waarbij zij zich, strijdend om de gunst van het publiek, met advertenties tegen elkaar afzetten.
Families met een reisbioscoop in Groningen, Drenthe en Friesland: Welte, Schouten en Weening.
Eén stam, drie afwijkende familienamen: Beekveld, Beekveldt en Beekvelt. De derde tak met tal van kermisexploitanten, die tot op de dag van vandaag poffertjes en wafels bakken in hun opbouwkramen.
Leidse familie Van Tol, poffertjesbakker en timmerman, een ongebruikelijke combinatie. De hierbij horende publicatie is te lezen in Rijnland, juni 2022, jaargang 27, nr. 79, blz. 24-31. [Rijnland wordt uitgegeven door de afdeling Rijnland van de Nederlandse Genealogische Vereniging]
Familie Kermis. Hoe deze familie aan haar naam is gekomen, heb ik niet kunnen achterhalen. Kermisvierders? Ongetwijfeld. Kermisexploitanten? Geen enkel spoor wijst in die richting.
L E Z I N G E N
Geïnteresseerd in een lezing over de Groninger kermis, kermishistorie of kermisgebak? Neem dan contact op met Henk Werk: groningerkermis@gmail.com
LEZING: 'Snoeperijen op de kermis', woensdag 20 juli 2022, 14.00-16.00 uur, LocHal (bibliotheek achter station Tilburg).
varia
Families Poffert (Feerwerd) en Ter Wiel (Garnwerd). Twee Groningse families met elkaar verbonden door Mattje Derks Poffert en Pieter ter Wiel.
Amsterdam, Botermarkt, kermis 1834. Het wassenbeeldenkabinet van Prosper Martin tegenover een onbekende poffertjeskraam.
Poolse immigranten
De omzwervingen van Reinhold Werk & Anna Katarina Klütterman, begonnen in Lodz (Polen) en eindigden via Duitsland, Rusland (St. Petersburg) en Duitsland, in Nederland (Overveen) en België (Achel).
Emigratie naar Noord-Amerika. Familie De Werk, afkomstig uit Hunsingo, een streek in het noorden van de provincie Groningen. Familienaam in Noord-Amerika verbasterd tot Dewerk.
Hendrik Werk, alias voor Hindertje de Werk, geboren te Usquert in 1836, emigreerde in 1866 naar Noord-Amerika.
Familie De Werk (Usquert) emigreerde naar de Amerikaanse staat Michigan (Muskegon City, Grand Haven).
Passagierslijst van het Duitse Campagne Fregatschip Duisburg, dat met 203 Nederlandse emigranten uit Rotterdam vertrok en op 16 juni 1866 in New York aankwam.
Wit werk en bruin werk
Het breeuwen van 'werk'. Een eeuwenoude techniek om naden in houten schepen af te dichten.
Met 'werk' minder spierpijn. Recept voor het bereiden van een eeuwenoud huismiddel.
Pantsergalerij Forteiland IJmuiden, hat afdichten van de naden tussen de hardgietijzeren schalen.
Van poepton naar watercloset in de stad Groningen.
Kooksgas: stadsgas voor verwarmen en koken; grondstof voor de fabricage van kunstmest.
Stoomgemaal 'De Cruquius', de droogmaking van de Haarlemmermeer.

 

Heeft U vragen? Mist U informatie of heeft U tips? Deponeer ze in mijn elektronische brievenbus.
Nieuwe hoofdpagina: juni 2015. Voor het laatst bijgewerkt op 15 november 2022.
Copyright © Henk Werk. Met uitzondering van genealogische data is gehele of gedeeltelijke overname alleen toegestaan na schriftelijk toestemming.